In het bezoekerscentrum de IJsvogel zijn er schilderijen te zien en wordt er een powerpointpresentatie ('diapresentatie') over het schildersdorp Rijsoord ("landschap en dorpsgezicht Rijsoord") getoond
Na een een korte introductie wordt er om 13.00 uur en om 15.00 uur een wandeling gemaakt vanuit bezoekerscentrum de IJsvogel.
Tijdens de wandeling speelt actrice Caja van der Poel buiten (bij mooi weer) of binnen (bij regen) om 13.30 en om 14.30 een verkorte versie van de lokatievoorstelling "DROMEN VAN RIJSOORD".
Op zondag 17 oktober is alleen de powerpointpresentatie en de tentoonstelling over het schildersdorp in bezoekerscentrum de IJsvogel te bezoeken.
Zaterdag 16 en zondag 17 oktober Schilders Kolonie (schilderskolonie) Rijsoord
Door Allexandra (Alexandra) van Dongen en Jan Plaisier
Maandag 18 oktober Schilders Kolonie (schilderskolonie) Rijsoord voor de jeugd
Door Allexandra (Alexandra) van Dongen en Jan Plaisier
Zondag 19 september 2021 tussen 14.00-16.00 vindt de (eerder door corona uitgestelde) locatievoorstelling Dromen van Rijsoord, met actrice Caja van der Poel,
in de voortuin van Wilhelmina's voormalige woning aan de Rijksstraatweg 66! Caja speelt Wilhelmina en blikt terug op haar leven.
De woning is deels een B&B geworden (Wilhelmina's Cottage).
Buiten in de voortuin van het voormalige woonhuis van de kunstenares Hawley mijmert zij over haar opwindende kunstenaarsleven in New York en Parijs, haar vriendschap met
Oscar Wilde en James McNeill Whistler, en blikt ze terug op haar beslissing om voorgoed in het KUNSTENAARSDORP RIJSOORD
te blijven wonen door haar huwelijk met Rijsoordenaar Bastiaan de Koning in 1901.
Op de beeldbank van het Regionaal Archief Dordrecht staat een foto van fotograaf Beerman van dit schilderij.
De foto heeft nr. 39606.
De foto is op 26 juli 1943 besteld door 'Groenendijk' uit de Willaertstraat 4 te Dordrecht.
Voor fl. 16 wordt er een kopie besteld: '30x40 D.B. copie naar teekening'.
De kunstenaar van de tekening is 'M. Langewisch'.
Burgemeester Frans van der Poest Clement [1880-1972] bestelt op 31 augustus 1928 twintig
afbeeldingen van Hotel Rijsoord bij de Dordtse fotograaf H.G. Beerman:
"31-08-1929 nr. 13514, opname, F. v.d. Poest Clement, burgem. v. Poortugaal,
20 afdrukjes Hotel Rijsoord, f 10"
Een week later wordt er een groepsfoto gemaakt.
In de administratie van de fotograaf staat:
'06-09-1929 nr. 13558 opname, v.d. Poest Clement, burgem. Poortugaal, 18/24 zwart groep, f 7,50'
De groepsfoto toont de commissarissen, en oud-commissarissen, van de Nuts-Spaarbank van het Departement
Overmaassche Dorpen, tijdens de viering van het 75-jarig jubleum op vrijdag 6 september 1929:
P.F. van Slijpe te IJsselmonde;
F. van der Poest Clement te Poortugaal;
W. van den Hoek Verduijn te Pernis;
K. Pas te Bolnes;
D.H. Nugteren te H.I. Ambacht;
M. van Spall te Barendrecht;
J. Sloof te Rijsoord;
A. Dekker Az, te Rhoon;
K. Labrijn te Heerjansdam;
H. Geervliet te Ridderkerk;
- RIJSOORD.
Een 75-jarig jubileum.
Op Vrijdag 6 Sept. a.s. viert de Nutsspaarbank van het Departement Overmaassche Dorpen, gevestigd te Rijsoord, haar 75-jarig jubileum. Deze nuttige instelling werd in 1854 opgericht te Rijsoord in de zaal van de toen bestaande ouderwetsche herberg „de Zwaan”. Klein begonnen mocht zij steeds in groei en bloei toenemen, zoodat haar reservefonds thans ruim f 70.000 bedraagt. In bijna alle dorpen van het eiland IJsselmonde zijn commissarissen gevestigd die zich met de inlagen en terugbetalingen belasten, terwijl van het Bestuur der Spaarbank thans als voorzitter de heer P.F. van Slijpe, oud-burgemeester van IJsselmonde en de heer F. van der Poest Clement te Poortegaal als secretaris fungeeren. Bestuur en commissarissen komt zeker dank en waardeering toe voor hun belanglooze behartiging.
Vrijdag 6 Sept, a.s. van 3-5 uur wordt in de Nutszaal van Hotel Boon te Rijsoord receptie gehouden, waarbij o.a. oud-commissarissen, voorzoover nog in leven, tegenwoordig hopen te zijn.
[bron: Nieuwsblad, gewijd aan de belangen van de Hoeksche Waard en IJselmonde 03-09-1929 (delpher.nl)]
De groepsfoto is gemaakt op het balkon van Hotel Boon aan de Waal te Rijsoord (gemeente Ridderkerk).
Nadat eergisteren eene zeer drukkende hitte geheerscht en de thermometer van Fahrenheit des voormiddags ongeveer 80 graden geteekend had, barstte des namiddags tusschen vijf en zes ure een zoo vreeselijk onweder uit als weinigen zich herinneren in vele jaren te hebben bijgewoond. Het ging van stortregen en zwaren hagel vergezeld en de duisternis was gedurende ruim een kwartier uurs indrukwekkend.
In het Overmaassche vooral ging het onweder van hevigen wind vergezeld. De behuizing der hofstede Portland, niet ver van Rhoon, werd daardoor, naar verzekerd wordt, geheel verzet en ten deele vernield, terwijl in die streek verscheiden boomen om ver zijn geworpen.
Te Rijsoord, aan den straatweg naar Dordrecht, waar de duisternis zoo sterk was dat men eenige minuten lang uit de vensters der uitspanning letterlijk niets van de brug aan de overzijde, noch van water of boomen zien kon, terwijl alleen het onafgebroken bliksemvuur den horizont verlichtte, werd een notenboom door den bliksem getroffen en zijn andere boomen door de stormvlaag van een gespleten.
- Van IJsselmonde meldt men ons dat aldaar vele huizen door den orkaan beschadigd zijn en van de loods op de visscherij de Merode liet dak en de planken aan de eene zijde zijn afgewaaid ....
's Gravenhage, 5 Februarij. Aan het lokaal van het provinciaal bestuur alhier is heden aanbesteed het opruimen van de bestaande houten en het maken eener ijzeren brug op steenen landhoofden over de Waal te Rijsoord, in den Rijksweg van Katendrecht naar Zwijndrecht. Minste inschrijver was de heer S.H. Tassemeijer te Rotterdam, voor f 9586.
Onze stadgenoot, de heer B. M. Koldeweij, deel uitmakende van eene schilders-vereeniging de Voorwaarts, te Brussel,
welke sinds eenige weken eene tentoonstelling van het werk harer leden in het Oude Museum opende, heeft in alle Brusselsene bladen de beste beoordeeling over zijne geëxposeerde stukken mogen ontvangen.
De heer Gustave van Sijpe zegt o. a. in la Nation:
Mr. Koldeweij stelt een vijftien tal schilderijen en aquarellen ten toon; veel landschappen, onder anderen een Julij
vol licht en met groote juistheid van kleur, een landschap Aan de Waal zeer doorwerkt, ofschoon in het minst niet gelikt en een aquarel Straatje te Dordrecht met een zeer schoon licht.
Het verwonderlijkste is, dat de heer Koldeweij in het geheel niet meer tot de Hollandscha school schijnt te behooren.
't is niet meer zoo zwaar van uitvoering met ineengesmolten kleuren in al zljn werk is een wilskracht, een waaraan de Hollanders ons niet gewoon gemaakt hebben.
(de ze tekst behoort bij de
tentoonstelling Hoodie (01/12/2019 – 23/08/2020 Het Nieuwe Instituut)
Hooded Histories: Alexandra van Dongen
In het kader van The Hoodie hebben Het Nieuwe Instituut en curator Lou Stoppard verschillende experts uitgenodigd om hun eigen gespecialiseerde licht te laten schijnen op het veelzijdige gelijknamige kledingstuk. Hun bijdragen vanuit de meest uiteenlopende invalshoeken bevestigen de rijkdom aan verhalen die de capuchontrui vertegenwoordigt en bieden verdieping bij de thema’s die in de tentoonstelling worden aangesneden. In haar artikel ‘Hooded Histories’ voorziet kunsthistorica Alexandra van Dongen (conservator historische vormgeving bij het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen) de hoodie van een aanvullend (trans)historisch en transcultureel perspectief.
Aan de hand van een terugkeer naar de oudst bekende bronnen over hoofd-bedekkende kleding, een casestudy naar de huik, het fenomeen modest fashion en een uitstapje naar hedendaagse kunst begeleidt Van Dongen de lezer langs een aantal takken van de ‘stamboom’ van hoofd- en lichaam-bedekkende kleding. ....
<...>
In de onlangs in het Stedelijk Museum Schiedam (2019/2020) georganiseerde tentoonstelling Modest Fashion verkenden podiumkunstenaar Rajae El Mouhandiz en ik als gastcuratoren onder meer de gedeelde geschiedenis van de Europese huik en de Noord-Afrikaanse haik, een hoofd- en lichaam-bedekkende vrouwenmantel.
Vanaf de zestiende eeuw zijn hoofddoeken in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden gedragen door vrouwen van uiteenlopende sociale status, waarna het kledingstuk zich doorontwikkelde tot diverse vormen van lokale hoofdbedekking, die voortleven in de laatste uitingen van traditionele ‘klederdracht’ in bepaalde regio’s in Nederland, zoals mijn betovergrootmoeder Geertje de Koning-van der Giessen (1840-1926) uit het Zuid-Hollandse Rijsoord maar die je ook terugziet in andere Europese landen, van het Franse Bretagne tot bergdorpen in Duitsland.
<...>
etc
Art in Hamilton
.. the recent exhibition of the Woman's Art Assocation held their proves ...
Miss Muntz and Miss Hawley were well represented, but their work needs no comments.
That an energetic trained artist is appreciated here, is proved in the
amount of work, both reaching and individual productions, whichs falls to
the lot of Miss Muntz, A well-filled studio several days in the week
teaching in Hamilton on other days, and a succesfull class in St. Margaret's college are surely sufficient for
one person's brains and hands. Besides this however. Miss Muntz has
always on the easel studies to which she gives herself her own development,
and added to this are commissions such as the flower picture - of roses - recently purchased by E.F.B. Johnston, Q.C.
Some of the most natural and child-like children hang now on the walls of her studio, her
latest being a typical young Canadian in blanket suit and toque, with snowshoes.
Miss Muntz goes to Paris and her favorite Holland this summer where pupils and work await her.
She takes no party with her, but expects to been joined there by some young
people who will study with her.
St. Margaret's art students will sketch out of doors with Miss Muntz while she is here.
Miss Hawley is also busy in Paris, teaching in colorassi, and disposing of more of her work than she did in Canada.
A very congenial little party of nine ladies of Toronto is busily sketching in Holland, at Dordrecht.
Elsewhere are Miss Muntz and Miss Hawley.
Mrs Dignam, Mrs. Carter, the Misses Davison and others are of the former party.
Mademoiselle Vanden Broeck came to town on Tuesday, and
was on Wednesday entertained at dinner by Mrs. Janes, with
whom she afterwards attended the Portrait Exhibition. Mlle.
Vanden Broeck, whose criticisms are always straight from the
shoulder and unblased by any force save her own artistic
knowledge, at once gave the palm of victory to Miss Laura
Muntz’s portrait of Miss Hawley - a picture which more and more
delights one at each successive view. Miss "Chip” Blackburn
was able to come with Mlle. Vanden Broeck, and both are the
guests of Mrs, Case.
A very interesting life class is that of Miss Muntz and Miss Hawley, conducted
at their studio. Last week a demure little figure in a very old gown
of pinkish raw silk, with a very much abbreviated waist to it, a fawn poke
bonnet with green ribbons, and clusters of purple violets, posed naively.
A scarf of white gauze with embroidered edge, the
poetic, historical scarf of our grandmothers, fell from the shoulders. You will perceive
what the possibilities were of an artistic figure,
under the experienced tuition of these yound ladies.
Miss Muntz conducted
work in oils, Miss Hawley in water colers. Every Tuesday and Thursday
morning a different model poses. On Saturday morning the stydy is from the nude.
Miss W.D. Hawley and Miss Muntz have opened a class in their studio on Tuesday (25 febr. 1899)
and Thurday mornings in study from life.
Saturday morning wil be devoted to the nude.
Studio and Gallery
Weather this city, regarded from a purely commercial
standpoint, is steadily growing wealthier or not is a
question outside the range of this column. Probably it may be regarded
as a question quite beyond the feminine capacity to compute. This, however, we
are assured of, that every year sees added wealth in some elements which are of far
superior quality to commercialism and which make more truly and certainly
for real greatness. We are, for instance, gradually accumulating art wealth, both
in tangible possessions and the intangible and spiritual force which produces these
possessions. Of this valuable element we have had recently in the art knowledge,
experience and talent brought to us in the persons of Miss Laura Muntz and Miss
M. Hawley, a very important addition.
Miss Muntz took out of this country some five or six years ago a comparative capital
of genius, which she invested in Paris in serious study, and. which she returns to
us with good measure of interest. The important question to her and to her equally
gifted companion, Miss Hawley, who accompanies her, is, I take it, are we pre-
pared to utilize the wealth they have brought us? If not, can we afford to lose
it? for we shall certainly be poorer without it. There is a withholding, indeed, in
civic life which tendeth to poverty. Artists in this new land have concerned
themselves almost entirely with the easel It has been necessary for them so to do.
Indeed, we have come almost to think art exhausts itself in the easel pic-
ture, so little of the larger and broader art of decoration have we found need for. It
may be we have over-produced in easel printings. In its beginnings art was employed to decorate, to make beautiful and
instructive necessary objects. Kenyon Cox is responsible for saying that it may
be soon again, that artist will be considered greatest who excels in decoration.
Certainly those centers where art thrives best to-day are beginning to be much con-
corned about decoration and civic art. Now, although the young ladies referred
to have qualities which make it easy for them to produce artistic easel paintings, there is
greater and broader work within reach of both. Miss Muntz, who confines
herself almost exclusively to oils, has had
her portraiture on the wall of a French salon. For her figure subjects she has received honorable mention from the same
source, an honor, by the way, given for the first time to a foreign lady.
Reproductions of some of her works have appeared in some of the best Continental
art magazines. She has had the honor of forming the first life class for women alone, in Paris. The ancient and honorable Academie Colarossi recognized this service
by granting her free tuition, and she possesses a medal from this same institution.
Miss Hawley, who was one of the
original projectors of the New York Water Color Society, and a vice-president of the
Students’ Art League there, has also a medal from the Academie Colarossi, in
which school she was a teacher, another honor given for the first time to a lady.
Her works have also been reproduced in
leading art journals. She confines herself to water-colors, and is particularly excellent
in figure subjects, notably the nude and still life.
“Michael Angelo,” says Ruskin, ‘ bids you follow his phantoms into the abyss of
heaven, but a modern French painter drops his hero out of the picture frame.”
The quality of reticence is not a conspicuous feature. In the work of
Muntz are plainly visible the qualities essential to mural decoration. Broad, flat
masses of color; simple, harmonious, a truly decorative effect and feeling
meates it all. She is essentially womanly in her conceptions
in her excelling most in figures of women and children. The work
of mural decoration is many-sided, and there may be mechanical difliculties which
we are not accustomed to consider woman’s forte, yet though tradition
critics are contrary, we venture to predict a future for these young ladies as mural
decorators if they get an opportunity of using theur talents.
The use of children as subjects for decoration is greatly on the increase.
Waht excellent subjects they make!
Ond of the conspicuous features of the great Berlin annual exhibition is the decoratice
work of Frau Cornelia Paezka, consisting of
two large panels entitled Music and Dancing, intended for the decoration of a music salon. Miss Hawley has in hand a classical composition.
There is a large field in Toronto for decorative work in the homes, the schools, public buildings,
and we hope many of these will soon be made more beautiful, more interesting by the addition of some of the decorations of Miss Muntz and Miss Hawley.
Miss Laura Muntz, whom the art world of Toronto gladly welcomes back agter a prolonged stay in Paris, and Miss Hawley,
who has also been studying in Paris, have taken a studio together at 16 Rusholm road.
Op 9 december 2020 geveild bij Ceffins (Cambridge, UK).
(https://www.invaluable.com/auction-lot/william-kay-blacklock-arca-british-1872-1924-514-c-fef4745b47)
En in januari 2021 aangeboden op Ebay als 'girl by river'.
Op de achtergrond zijn de huizen op de Pruimendijk te zien, en een puntje van het eiland De Nes is te zien.
WHO IS THE OWNER OF THIS WORK?
RIDDERKERK - Er is al serieuze belangstelling voor de koop van het museum Johannes Postschool in Rijsoord. Op Funda is de informatie over het museum aan de Rijksstraatweg binnen een week door ruim 12.000 mensen bekeken. De makelaar heeft bovendien al afspraken voor bezichtigingen kunnen maken met enkele geïnteresseerden. “De belangstelling is groot. Ik had niet verwacht dat er al zo snel serieuze gegadigden zouden zijn” zegt museumeigenaar Ad Los.
en snelle verkoop zal overigens wel onder voorbehoud zijn. Het eerste recht van koop heeft de gemeente Ridderkerk. Dit is zo opgenomen in de overdrachtsakte van het vroegere schoolgebouw, die 25 jaar geleden door de gemeente en Los werd overeengekomen. Met een prijs op basis van een taxatie van een onafhankelijk taxateur zal het gebouw aan de gemeente aangeboden moeten worden. Wanneer de gemeente niet ingaat op deze aanbieding (of twee maanden niet reageert) is de eigenaar niet meer aan deze afspraak gehouden.
Of de gemeente gebruik zal maken van het eerste recht tot koop is nog niet bekend. Richting gemeentehuis is nog geen aanbieding gedaan voor de overname van de museumschool. Wel heeft de eigenaar bijna twee jaar geleden verzocht om de voorwaarde tot aanbieding aan de gemeente te schrappen. Op antwoord op dit verzoek wordt nog gewacht. Toen het gebouw in 1996 werd verkocht was een voorwaarde dat het lokaal waar Nederland op 15 mei 1940 capituleerde behouden zou blijven als klaslokaal. Ad Los maakte in de lokaal een bijna levensechte reconstructie van de ondertekening van de capitulatie. Daarnaast bouwde hij de voormalige school uit tot een compleet museum met een compleet museum met onder meer een filmlokaal, planetarium en observatorium.
Andere situatie
“De investeringen in deze inrichting overtreffen de investering in het gebouw zelf, dan ook verre. Van enigerlei vorm van speculatie, kan in de meest gunstige scenario’s, dan ook geen sprake zijn. Omdat de rechten van de gemeente Ridderkerk, slechts het gebouw betreffen, is er sprake van een volkomen andere situatie” vindt Ad Los, die het gebouw met de volledige inhoud wil verkopen.
De gemeente Ridderkerk nam het eerste recht tot koop in de overdrachtsakte op om eventuele speculatie met het gebouw tegen te gaan. “Gebouw en inrichting zijn door de jaren heen een onlosmakelijk geheel geworden, dat landelijk, maar ook van buiten onze landsgrenzen, als museum naam heeft gemaakt en goed wordt bezocht. Het voortbestaan van het gebouw als museum, is naar mijn overtuiging het best gediend, als allerlei belemmerende voorwaarden, dan niet aan de orde zijn.”
FUNDA:
https://www.funda.nl/koop/ridderkerk/huis-41144525-rijksstraatweg-99-101/
May 23, 2019
Anna Holmes combines her love of art and history in the auction business.
The lead up to an auction is a fascinating time for us, as we often unearth new and exciting details about the artworks in our care. This leads to an even greater appreciation of the artists and works we are entrusted with.
One of these compelling artworks is Lady in White by Laura Muntz Lyall, to be offered in our forthcoming Canadian and Inuit Fine Art Auction on May 27. This beautiful portrait of a woman was consigned to us as a possible portrait of Mrs. Robert Reid – the wife of Robert Reid, past president of London Life Insurance Company in London, Ontario. This line of provenance was assumed because the painting purportedly came from the home of Mr. Reid.
During the course of our research on this Muntz painting, we came across a black and white photograph of the painting in an 1899 edition of the Toronto Globe, which was reproduced in Joan Murray’s book, Laura Muntz Lyall:Impressions of Women and Childhood. This exciting discovery led to further research on the identity of the sitter portrayed in Lady in White, who we now believe to be Wilhelmina Hawley, an American painter.
As we shared in our essay in the auction catalogue, Wilhelmina Hawley was a dear friend of Laura Muntz. Both women studied at the Academie Colarossi in Paris, and were part of the same artistic circle as James Abbott McNeill Whistler. The two women lived and painted together from 1893 to 1897. They clearly had a strong connection while living in Paris, sharing in their love of art, while also travelling to the artist village of Rijsoord, Netherlands in the summer of 1892 to paint.
We believe that Muntz executed this portrait of her friend in 1897, the same year that the work was exhibited in Paris. This portrait of Hawley was then lent to an exhibition at the Women’s Art Association of Canada in 1899 (the year the work was reproduced in the Toronto Globe). We can only assume that when Laura returned to Canada in 1897, she brought this portrait back with her. Murray’s book also shares another portrait of Hawley that Muntz painted in 1895, depicting Wilhelmina reading in an elegant white dress.
Incredibly, we were able to make contact with the descendants of Hawley – her great granddaughter in fact. She has confirmed that this painting does indeed depict her great grandmother, Wilhelmina Hawley.
The relationships that this painting represents and the connections it has inspired is truly moving. As a lover of art and history, I feel grateful to have had the opportunity to not only admire this painting, but to learn about the connection between these female artists of the 19th century and to reconnect a family with their ancestor. We can now definitively offer Lady in White as an important historical portrait of Wilhelmina Hawley.
Lot 58
LAURA ADELINE MUNTZ LYALL, O.S.A., A.R.C.A.
LADY IN WHITE
oil on canvas, laid down on board
inscribed on the reverse “From the estate of Robt. H. Reid – London, Ont. (said to be a portrait of Mrs. Robt. H. Reid)”
57 ins x 37.5 ins; 144.8 cms x 95.3 cms
Estimate $20,000 – 30,000
RIDDERKERK - Het museum Johannes Postschool in Rijsoord is te koop gezet. Het educatiemuseum aan de Rijksstraatweg is in de verkoop gebracht bij De Landerije Makelaars en werd op 24 december op Funda gezet.
Eigenaar Ad Los hoopt op het vinden op een gedreven man of vrouw, die met dezelfde passie het museum zal voortzetten. Haast met de verkoop heeft hij naar zijn zeggen niet: “Huizen gaan nu als zoete broodjes, maar voor een museum zullen er niet zoveel kopers zijn. Het is dus wachten op een geschikte partij. Ondertussen blijf ik hier gewoon doorgaan, want ik vind het nog steeds leuk. Maar ik ben 72 en moet dus ook naar de toekomst kijken. Ik zal hier niet voor eeuwig zijn.”
Planetarium en 3D-films
Het schoolgebouw waar op 15 mei 1940 de capitulatie werd ondertekend, kwam in 1996 in handen van Ad Los. Hij kocht het van de gemeente en maakte er een museum van met onder meer een getrouwe reconstructie van het lokaal ten tijde van de capitulatie, een planetarium en een observatorium met een Zeiss telescoop. Een origineel ruimtevaartpak van Alexei Leonov is er ook te bewonderen. Daarnaast bouwde Los een ‘tijdmachine’ die met 3D-films teruggaat naar historische momenten, een bioscoopzaal en een restaurantruimte. Bezoekers kunnen bovendien met een rondvaarboot de Waal op.
De koper van het museum krijgt het er allemaal bij. Ook de beheerderswoning, waar Los nu zelf woont, is bij de koop ingegrepen. “Als er iemand komt die wil dat ik er volgende week uit moet zijn ben ik weg. Maar het zal wel langere adem vergen. Tot die tijd ga ik hier met alle plezier door” zegt de museumbouwer.