in het decembernummer van de Vereniging Oud-Dordrecht staat het eerste deel van het artikel over Roland Larij (1855-1932).
In het tijdschrift Merk Waardig nr. 123 staat afgebeeld:
"Een geborduurd reisverslag: Merklap 'De reis van Drika van Nes 1898-1998"
"Het plan
Het begint met een idee. De binnentuin centraal, daaromheen gegroepeerd drie ruimtes, het glooiende van het duin volgend. En het is als volgt uitgewerkt. In de ingang is de Museumwinkel gevestigd. De eerste zaal biedt het verhaal van de kunstenaarskolonie Domburg. Het Museum heeft een collectie van ruim 180 werken. Samen met documenten uit de tijd van Toorop en met audiovisueel materiaal zal het verhaal worden verteld.
In de tweede zaal zullen wisseltentoonstellingen te zien zijn. De derde ruimte wordt een studiecentrum. Hier zal het ICEAC (International Centre for European Artist’s Colonies) worden gevestigd. Een multifunctionele ruimte met een grote bibliotheek en een collectie van zo’n 400 kunstwerken uit Europese kunstenaarskolonies. Boven op de eerste twee zalen komen aantrekkelijke ruimtes voor de horeca van het museum. Thee (of iets anders) en kunst met zicht op zee.
ICEAC
Het Museum is al jaren actief lid van EuroArt (www.euroart.eu), Federatie van Europese kunstenaarskolonies. Ook de gemeente Veere is daar lid van. In het museum zal het onderzoekscentrum onder auspiciën van die Federatie komen. Een plek van waaruit onderzoek naar de Europese kunstenaarskolonies zal worden gedaan. Waar een bibliotheek van vele duizenden kunsthistorische boeken beschikbaar is en waar in samenwerking met universitaire en andere instellingen Summer Courses kunnen worden gegeven. Een plek ook voor lezingen, groepsontvangsten en creatieve activiteiten. Domburg met een internationale dimensie."
Volgens de kadastrale legger nummer 48530 was Steegoversloot 75 (sectie H nr. 3135; huis en erf, grootte 00.00.62) van:
Bill Austin Pearson (geb. 19-05-1920) iggm. Margaret Ann Crecca, kunsthandelaar, wonende San Francisco VS, 3499 Sacramentostreet;
Vanaf 6 oktober 2020 zal er waarschijnlijk een tentoonstelling te zien in het museum Singer te Laren zijn, getiteld: Kunstenaarsdorpen in Europa.
NB. In 2010 was in Laren de tentoonstelling Dutch Utopia, Amerikaanse kunstenaars in Nederland, te zien.
RIDDERKERK - De "Selectie Ridderkerk" van Jan van der Es wordt in nieuwe vorm heruitgegeven. De triologie, die al geruime tijd is uitverkocht, heeft een groter formaat en een andere opmaak gekregen. Een deel van de foto's is ook digitaal verbeterd. De hernieuwde Selectie wordt op vrijdag 18 oktober in de Oudheidkamer gepresenteerd.
In 1972 verscheen het eerste deel van Selectie Ridderkerk. Een wat Jan van der Es "een prentenboekje" noemde met oude ansichtkaarten van Ridderkerk. Nadien stelde de Ridderkerkse historicus nog twee deeltjes samen met ansichtkaarten en foto's. De groene boekjes kwamen bij veel Ridderkerkers op de plank. Ook een bundeling van de drie uitgaven vond gretig aftrek. Wie nu nog zo'n boek wil moet zoeken op rommelmarkten. Kees Sanders van drukkerij Sanders vond het tijd voor een heruitgave van de triologie. In samenwerking met de Stichting Oud Ridderkerk bereidde hij niet zomaar een herdruk voor. Het boek is anders ingedeeld en veel foto's zijn groter en soms kleiner afgebeeld. De teksten van Jan van der Es zijn intact gelaten met de toevoeging van enkele verduidelijkingen. Ook is het boek nu voorzien van een personenregister. Historicus Dick de Winter, die de teksten nog eens doorliep, schreef een stuk over de betekenis van Jan van der Es. "Deze nieuwe uitgave is ook een eerbetoon aan hem" aldus Kees Sanders. Drukkerij Sanders gaf ook de eerste fotoboeken uit.
De presentatie van de nieuwe Selectie Ridderkerk is vrijdag om 15.30 uur in de Oudheidkamer. Daarna zijn de boeken voor € 25 te koop in de Oudheidkamer en bij boekhandel De Ridderhof. Donateurs van Stichting Oud Ridderkerk krijgen een exemplaar cadeau met het verzoek om een vrijwillige gift.
Muziek 'The Crowns', uitgevoerd door Sursum Corda (Rijsoord), en geschreven door Geert Jan Kroon ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de vereniging Sursum Corda (1918-2018) is te beluisteren op youtube. (klik op de link)
Op de Wikipediapagina staat dit schilderij van C.E. van der Sande Lacoste van een meisje in Zuidhollandse klederdracht.
Op de achterkant van het schilderij staat:
'Aan Willem Graaf van Rechteren Limpurg [1865-1929] en Freule Constance van den Santheuvel [1869-1953]
bij gelegenheid van hun huwelijk, 4 november 1887, van C.E. v.d. Sande Lacoste'.
Zij trouwden te Dordrecht. Het schilderij staat nu op een Zwitserse verkoopsite.
[https://shop.samovar.ch/internationale-kunst/malerei/v-d-sande-lacoste-carel-eliza.php]
E. van Dooremalen
Aantal pagina's 240 (EURO 22.95)
Auteurs Lies van de Beek, Margot Jongedijk
Uitvoering Gebonden
ISBN 978 94 625 8352 8
Formaat 19,7 x 19,7 cm
Taal Nederlands
Bijzonderheden In samenwerking met Noord-Veluws Museum
Nunspeet heeft een rijk verleden als kunstenaarskolonie doordat hier vanaf 1880 vele kunstschilders neerstreken. ‘Was het niet dat ik met Voerman afgesproken had een schilderij met beesten te maken, dan was ik allang hiervandaan en zat [ik] in Nunspeet,’ schreef kunstschilder Willem Tholen in 1885.
Geheel in lijn met de rond 1900 heersende opvattingen zochten kunstenaars naar de puurheid van het landleven en de ongerepte natuur. Door de aanleg van de spoorlijn was vanaf 1863 de bereikbaarheid van Nunspeet verzekerd. De eerste generatie schilders in Nunspeet, met namen als Herman van der Weele, Arthur Briët, Jan van Vuuren, Marie Wandscheer en Willy Martens, zorgden voor een rijke nabloei van de Haagse School. Na de Eerste Wereldoorlog vestigde een tweede generatie kunstenaars zich in Nunspeet: Jos Lussenburg, Ben Viegers, Frans Huysmans en Chris ten Bruggen Kate.
De aanwezigheid van zoveel beeldend kunstenaars had als neveneffect de oprichting in 1968 van een nog altijd intensief bezochte Vrije Academie Nunspeet. In 2014 werd direct aan deze academie het Noord-Veluws Museum gebouwd, waar de kunstwerken te zien zijn van de kunstenaars die op de noordelijke Veluwe een inspirerende omgeving vonden.
De schilders van Dongen
Aantal pagina's 40
Auteurs Helma van der Holst, Monique Rakhorst, Ron Dirven
Bijzonderheden In samenwerking met Stedelijk Museum Breda
Illustraties 200 afbeeldingen
ISBN 978 94 625 8361 0
Jaar 2019
Taal Nederlands
Uitvoering Gebonden
Formaat 19,7 x 19,7 cm
Tentoonstelling Te zien van 12 oktober 2019 t/m 26 januari 2020
Het Noord-Brabantse dorp Dongen was in de negentiende eeuw een geliefd schildersoord. Kunstenaars kwamen van heinde en verre om hier studies te maken van het landschap en haar bewoners. Dongen was al vroeg in trek. In de romantische periode zochten schilders er de ongerepte natuur, oude boerderijen en het bijzondere duinlandschap. De omgeving lokte ook talrijke veeschilders.
Toen meer interesse ontstond voor binnenhuizen en volkstaferelen vonden ze onder de inwoners van Dongen de meest excentrieke types. August Allebé ontdekte hier zijn ‘toverkol’. De oude boerin met haar karakteristieke witte muts stond tevens model voor Petrus van der Velden, Max Liebermann, Albert Neuhuys en Suze Robertson.
Ook oude ambachten werden vaak afgebeeld. De Duitser Max Liebermann schilderde in Dongen een schoenmakerswerkplaats, waarvoor hij op de Parijse Salon werd geprezen vanwege de impressionistische stijl. Jozef Israëls vond hier het motief voor zijn Boerengezin aan de maaltijd. Dit werk inspireerde Vincent van Gogh toen hij zijn beroemde versie schilderde van De Aardappeleters.
===> Zal er in dit boek meer over het schildersdorp staan dan in het boek "Schilders van Dongen" (Ron Dirven en Hanna Klarenbeek) uit 2008?
12 oktober 2019 t/m 26 januari 2020
De heks van Dongen - Een kunstenaarsdorp in de 19e eeuw
Met schilderijen en tekeningen uit de collecties van het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Mauritshuis
In samenwerking met het Vincent Van GoghHuis in Zundert
In de eerste grote tentoonstelling van ‘de schilders van Dongen’ worden tekeningen en schilderijen bij elkaar gebracht uit de 19e eeuw en de 17e eeuw. Samen vertellen ze het fascinerende verhaal van een van de vroegste Nederlandse kunstenaarsdorpen.
Kunstenaars ontdekken Dongen
In de 19e eeuw trekken kunstenaars als August Allebé, Jozef Israëls, Max Liebermann, Albert Neuhuys, Suze Robertson en Jan Veth naar het Brabantse Dongen. Te midden van inlandse duinen, landerijen en donkere bossen vinden ze traditionele boerderijen en hun bewoners.
De kunstenaars worden gedreven door nostalgie en nationalisme. Door de afscheiding van België (1830) en de onzekerheden van de moderne tijd verlangen ze terug naar de Gouden Eeuw. De reis naar Dongen heeft voor hen het effect van een tijdmachine. Ze kunnen daar zelf het ‘oude Holland’ van hun illustere voorgangers ervaren.
Een van de ontdekkers van Dongen is Constant Huijsmans, tekenleraar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hij maakt onder meer een schilderij van militairen die bij Dongen bivakkeren. De taferelen wekken het enthousiasme van zijn bevriende collega Willem Hendrik Schmidt uit Delft. Schmidt trekt ’s zomers met zijn leerlingen, onder wie de latere kunstenaar Christoffel Bisschop, naar Dongen om te werken in de natuur.
Vincent van Gogh
Gaandeweg raakt het dorp steeds bekender bij kunstenaars uit de wijde omtrek. Ze logeren voor korte of lange tijd in de herberg van vrouw Muskens. Ze maken tekeningen en schilderijen van boereninterieurs en hun bewoners, van gezamenlijke aardappelmaaltijden, boerinnen in klederdracht en van ambachtslieden, zoals thuiswevers, schoenmakers en kantklosters.
Hun werk wordt in korte tijd bijzonder populair en vormt een inspiratiebron voor andere schilders. Vincent van Gogh ontleent het thema van De Aardappeleters aan een van de Dongense schilderijen van Jozef Israëls: Boerengezin aan de maaltijd. Hij schrijft in 1882 aan zijn broer Theo dat hij diep onder de indruk is van de sfeer, de armoede en de emotie die uit de voorstelling spreekt. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft het Van Gogh Museum dit meesterwerk van Jozef Israëls uitgeleend aan Stedelijk Museum Breda.
De heks van Dongen
Een oude boerin, Pietje Verhoef, wordt voor de kunstenaars een geliefd model. Ze beelden haar veelvuldig af, kromgebogen over haar handwerk, aan het spinnenwiel, sjouwend met een takkenbos, als waarzegster of toverkol. De ‘heks van Dongen’ groeit zo uit tot de verpersoonlijking van het schildersdorp Dongen.
Het museum heeft hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om te reageren op thema's uit deze tentoonstelling. Dat doen ze in de groepsexpositie Dongen Revisited.
Women Artists of the Dutch Golden Age on view October 11, 2019–January 5, 2020
This focus exhibition examines the lives and works of several highly successful artists in the Netherlands during the 17th and early 18th centuries, including Judith Leyster, Maria Sibylla Merian, Magdalena van de Passe, Clara Peeters, Rachel Ruysch, Maria Schalcken, Anna Maria van Schurman, and Alida Withoos.
The Dutch Golden Age was a period of unprecedented economic growth. A rising middle class of wealthy merchants fueled the demand for paintings and prints of still-lifes, portraits, and scenes of everyday life. Becoming an artist during this time was often part of the family business, for both men and women. While women faced more obstacles than their male counterparts did, this exhibition reveals that women of this era not only succeeded but also excelled as artists, pushing the boundaries of what was possible in art and in life.
Considered individually, the stories of the women represented in this exhibition reveal that there was not just one path to becoming an artist, nor was there only one model for success. Some trained with fathers or brothers, some apprenticed with independent masters, and some learned from other women. Marriage and family responsibilities hindered some artists at times, while others flourished in their careers despite having many children. Taken together, the works by these artists demonstrate their talent in a variety of genres—from still lifes to scenes of everyday life to botanical illustrations—as well as a range of mediums. Through a wider view encompassing each artist’s individual struggles and triumphs, a clearer and more nuanced picture of women artists during the Dutch Golden Age comes into focus.
Works in Women Artists of the Dutch Golden Age are drawn primarily from NMWA’s collection. Loans to the exhibition include rare books that testify to the international renown of these innovative artists.
Women Artists of the Dutch Golden Age, presented in the Teresa Lozano Long Gallery of the National Museum of Women in the Arts, is organized by the museum and generously supported by the members of NMWA.
Tussen 15 en 23 maart 2019 werd er een kunst- en antiekveiling (online) gehouden op de site van bva-auctions.com.
Eén van de 197 geveilde kavels was een schilderij van Roland Larij (1855-1932): 'r. lary-boeren vrijage: heeze pl. M. 1910'. Het schilderij is verkocht voor 361 EURO.
Op een papier op de achterkant van dit schilderij staat:
"Boeren vrijage: Heeze pl.m. 1910"
RONALD(!) LARY
Geb.: Dordrecht 22 December 1855.
Overl.: Dordrecht 23 December 1932.
Leerling van de Antwerpse Akademie o.l.v. J. van Lerius en C. Verlat.
Werkzaam, tijdelijk in Brabant (Heeze) - Katwijk en Drenthe.
Schilderde interieurs met figuren - landschappen en stillevens.
Tentoonstellingen: Amsterdam - Arnhem - Rotterdam; 1874-1905(?).
Werken in: Haags Gemeentemuseum - Dordrechts Museum - Museum Boymans van Beuningen Rotterdam - Museum van Bilderbeek Lamaison Dordrecht - Museum Kempenland Eindhoven - Gemeentemuseum Helmond."
Draagt de vrouw klederdracht van Heeze (Brabant)? Of draagt ze toch een Zuidhollandse keuvel met krullen?
E. van Dooremalen
Featuring over 100 works by some 35 artists, Canada and Impressionism: New Horizons presents a fresh perspective on the reception and spread of Impressionism in Canadian art.
Friday, July 19, 2019 to Sunday, November 17, 2019 --- Kunsthalle München, Munich
Friday, January 24 to Sunday, May 24, 2020 --- Fondation de l’Hermitage, Lausanne, Switzerland
Saturday, June 13 to Sunday, September 27, 2020 --- Musée Fabre, Montpellier, France
Fall-Winter 2020 --- National Gallery of Canada
Bringing together works by Canada’s renowned painters from the late 19th and early 20th centuries, it explores how two generations of artists contributed to the worldwide phenomenon of Impressionism and to the advent of modernity in their homeland.
Through thematic sections, visitors will see styles of painting ranging from the early Barbizon School to Impressionism, and follow in the footsteps of Canadian artists to locations around the world. The exhibition and its complementary publication showcase not only the technical ability and versatility of Canadian artists, but also their place within the international Impressionist movement.
Canada and Impressionism: New Horizons is organized by the National Gallery of Canada with works from both public and private collections. In 2019, the exhibition will begin a tour of Europe, introducing international audiences to celebrated masterpieces of Canadian art.
Organized by the National Gallery of Canada in collaboration with Kunsthalle München, Fondation de l’Hermitage and the Musée Fabre.
(Laura Muntz (The Pink Dress, 1897); Maurice Cullen (The Ice Harvest); Helen McNicoll (In the Tent);
Jong en oud kon op woensdag 10 juli weer even terug in de tijd. Rijsoord werd omgetoverd tot schilders dorp. In dat “mooie dorpje aan De Waal” kwam je schilders en tekenaars tegen, net als tussen 1880 en 1914, toen het dorp in de zomer werd bezocht door vele verschillende kunstenaar uit Amerika, Canada, Nieuw Zeeland, Australië en vele Europese landen.
Op woensdag liepen er weer tal van kunstenaars rond. Dit keer geen buitenlandse schilders maar wel kunst- en cultuurleerlingen van de voorexamenklassen van Het Farelcollege. Zij schilderden het landschap, de molen met de molenaar en de Waal vanaf de boot van Piet de Boer. Ze lunchten net als in 1900 in Ross Lovell. ’s Middags kwamen er kinderen van de Brede School Rijsoord verkleed als model. Ook zij werden geschilderd door leerlingen van Farel maar ook leerlingen van de Brede School Rijsoord. Simone Balhman gaf kinderen van de basisscholen tekenspullen en advies. Ook tekende een delegatie van de “Urban Sketchers” en er waren enkele fotografen die prachtige sfeer foto’s maakte.
Aan het eind van de dag werd er op de zolder van Ross Lovell een expositie ingericht met het teken- en schilderwerk van alle deelnemers. Net zoal als in 1888 de Amerikaanse kunstenaars, gingen nu de jonge schilders met elkaar in gesprek over hun werk.
De mooiste werken werden beloond met een prijsje. Alexandra van Dongen, de curator van Boijmans van Beuningen was onder de indruk van het niveau en het enthousiasme van de deelnemers. Zij reikte de prijzen uit met de mededeling dat dit zeker komend jaar een vervolg moet krijgen.
’s Avonds was er voor belangstellenden een “Art & Dining” in Ross Lovell. Er werd een 3- gangen diner geserveerd en tussen door waren er “amuses”. De amuses waren presentaties van Jos Crezée, die het belang van creativiteit uitlegde, aansluitend besprak Erna Wouters het fenomeen Brede School Ridderkerk en het toegepast leren wat kinderen konden ervaren op deze dag. Jan Plaisier verzorgde de 2e amuse. Hij legde de link tussen de plek waar nu het bezoekers centrum komt en een schilderij dat tijdens de schilders kolonie geschilderd is op deze plek. Ook liet hij schilderijen zien die vanuit Ross Lovell geschilderd waren. De de Rijksstraatweg van 100 jaar geleden is nu A16. De laatste amuse was een uitgebreide informatie over de historie van Rijsoord als schilders dorp door Alexandra van Dongen. Zij gebruikte historisch beeldmateriaal, schilderijen en gebruiksvoorwerpen uit de tijd van schilders dorp Rijsoord (1888-1914).
Tussen de gangen door konden was er voor de gasten ook gelegenheid om de exposite van leerlingen van het Farel College en van de Brede School Rijsoord bezoeken.
Bijzonder aan deze avond was dat naast de wethouder M. Japenga ook de kunstkring en de wethouder cultuur uit Katwijk aanwezig waren. Ook Katwijk is een schilders kolonie geweest. Zij hebben gezamenlijk een rondvaart gemaakt op de Waal op de boot van Piet de Boer. Wietske Lutz sloot aan namens de Waalvisie en Alexandra van Dongen namens het schildersdorp. Tijdens het diner kwamen er gesprekken op gang over een mogelijke samenwerking voor de komende jaren.
De werkgroep Schildersdorp Rijsoord kan terug kijken op een zeer geslaagde Summer School dag en gaat haar creativiteit weer inzetten voor nieuwe activiteiten in 2020.
LOCATIE: CC De Warandepoort
Genre: Tentoonstellingen
Datum: vrijdag 12 juli 2019 tot zondag 25 augustus 2019
Lucien Frank (1857-1920) wordt gerekend tot de tweede generatie van de 'School van Tervuren'. Hij ontpopte zich als een impressionist onder de invloed van Charles-François Daubigny en kreeg heel wat raadgevingen van Eduoard Manet in Frankrijk. Na zijn terugkeer naar België begaf hij zich in de sporen van de eerste generatie van de Tervuurse School en schilderde hij talrijke zichten in en rond het Zoniënwoud en in Tervuren.
Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van De Warandepoort.
+ - + - + - +
Op de tentoonstelling zijn werken te zien van Lucien Frank (1857-1920), die hij in Dordrecht heeft gemaakt.
Helaas hangen er op deze expositie geen kunstwerken, die hij in Rijsoord heeft gemaakt.
Het Belgische Tervuren is één van de art colonies die aangesloten is bij EuroArt (www.euroart.eu).
De tentoonstelling is georganiseerd door de v.z.w. De Vrienden van de School van Tervuren (VST):
'Van 12 juli t/m 25 aug 2019 organiseren de Vrienden van de School van Tervuren een tentoonstelling met schilderijen van Lucien Frank in de exporuimte van de Warandepoort in Tervuren. Lucien Frank wordt steevast gerekend tot de tweede generatie van de School van Tervuren. Hij ontpopte zich als een impressionist onder de invloed van Charles-François Daubigny en kreeg heel wat raadgevingen van Eduoard Manet in Frankrijk. Na zijn terugkeer naar België begaf hij zich in de sporen van de eerste generatie van de Tervuurse School en schilderde hij talrijke zichten in en rond het Zoniënwoud en in Tervuren.
Praktisch
Wanneer : vrijdag 12 juli tot en met zondag 25 augustus
Waar : CC De Warandepoort (Tervuren), website
Prijs : gratis
Openingsuren : ma 13u-17u, din/woe/don/vrij: 10u-17u, zat/zon 10u-16u
Rondleidingen : din 23 juli om 19u en zaterdag 24 aug om 10u30
Gratis rondleiding, inschrijven via dit contact formulier'. (www.vriendensvt.be)
De vrijwilligerskaart van de Eerste Wereldoorlog van de kunstenares Julie Helen Heyneman (1868-1942) staat online. Julie Helen Heyneman was een vriendin van Elizabeth Curtis O'Sullivan.
Julie Helen Heyneman
((117 Ladbroke Road, Holland Park) 7 Presido Avenue, San Francisco, California)
Date of engagement: Oct. 1916 (Hon. Organising Secretary Kitchener Houses)
Date of termination: still working (Kitchener Houses)
Additional information: Gives whole time & is responsible for the providing & servicing of The Kitchener Houses. (Clarice Douglas Pennant)
Honours awarded: Medaille de la Reine Elisabeth (Belgium)
Vrouw in klederdracht (met als hoofddracht een Zuidhollandse keuvel) met koperen emmers en een koperen melkkan.
RIDDERKERK - Woensdag 10 juli wordt Rijsoord weer omgetoverd tot schildersdorp. Ook dan kan men in dat "mooie dorpje aan De Waal" schilders en tekenaars tegenkomen, van jong tot oud. In ieder geval zullen ook dit jaar de kunst- en cultuurleerlingen van de voorexamenklassen van Het Farelcollege van de partij zijn tijdens de tweede editie van de Summerschool Rijsoord. Zij zullen daar dezelfde mooie plekjes vastleggen als ruim 130 jaar geleden de Amerikaanse kunstschilders deden. Ook hopen ze dit jaar weer een delegatie "Urban Sketchers" te mogen ontvangen. Nieuw dit jaar is de actieve rol van de basisscholen. Zij zullen onder de vlag van De Brede School leerlingen van groep 1 t/m 8 actief laten deelnemen. Simone Bahlman en Alexandra van Dongen hebben voor deze gelegenheid alle leerlingen van de bovenbouw een voorbereidende les gegeven. En als klap op de vuurpijl zullen er kinderen en volwassenen verkleed gaan in Rijsoordse klederdracht en poseren voor onze aspirant kunstenaars. Natuurlijk mag de sloep van dhr. P. den Boer ook niet ontbreken. Deze zal weer rondvaren over de Waal zodat tekenaars en schilders ook de kans krijgen om Rijsoord vanaf het water vast te leggen.
Niet alleen leerlingen, maar iedereen die het leuk vindt om in de buitenlucht op de diverse locaties te komen tekenen en schilderen, is hiervoor uitgenodigd. Zodat Rijsoord op 10 juli weer één groot schildersdorp wordt. Aan het eind van de dag zal er in Ross Lovell een expositie worden gehouden met het teken- en schilderwerk dat het resultaat is van het schilderen op locatie van die dag. Dit gebeurt in het zoldervertrek dat vroeger benut werd als atelier door de Amerikaanse kunstenaars. 's Avonds is er voor belangstellenden een "Art & Dining" in Ross Lovell. Aanvang 18.30 uur. De kosten voor het gehele arrangement bedragen 37,50 euro (exclusief drankjes). Men kan dan genieten van een drie-gangen diner en tussen de gangen door wordt men uitgebreid geïnformeerd over de historie van Rijsoord als schildersdorp door Alexandra van Dongen, Jan Plaisier en Jos Crezée, aan de hand van historisch beeldmateriaal, schilderijen en gebruiksvoorwerpen uit de tijd van schildersdorp Rijsoord (1888-1914).
Alice Schille (1869-1955) is in Dordrecht en Rijsoord geweest.
"In a New Light: Alice Schille and the American Watercolor Movement
On view June 14 - September 29, 2019
More than 50 works, many of which have not been exhibited for decades, comprise In a New Light: Alice Schille and the American Watercolor Movement. Organized by CMA and Guest Curators Jim Keny and Tara Keny, this exhibition honors the Columbus native’s 150th birthday and her contribution to the American watercolor movement, offering new critical insights on this remarkable artist. In addition, the illuminating exhibition explores Schille’s travels, critical reception, support of the women’s suffrage movement, and technical virtuosity in the watercolor medium.
One of the most celebrated American watercolorists of the 20th century, Schille earned acclaim from critics and fellow artists across the United States and Europe at a time when becoming an acknowledged professional artist was a particularly challenging path for women. Her subjects were often beach and harbor scenes, landscapes and city marketplaces, painted in pure-wash watercolor with modern compositions."
YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=sJmZhZN9jGs
CATALOGUS: Alice Schille Catalog, Accompanies the exhibition In a New Light: Alice Schille and the American Watercolor Movement (On view June 14 – September 29, 2019 at CMA; 138 pages, paperback) $ 24.95 (https://museumstore.columbusmuseum.org/products/alice-schille-catalog)
In deze catalogus worden twee schilderijen vermeld van Rotterdamse kunstschilders, met in de titel 'Rijsoord'.
Lijst van schilderijen van levende Nederlandsche meesters,
waar van de tentoonstelling zal plaats hebben van wege het kunstlievend genootschap
PICTURA, TE GRONINGEN
(Te Groningen bij J.B. Wolters, 1886)
Adolf van Dijk [(Rotterdam 1859-Leiden 1924) Oegstsgeest ca 1900], Rotterdam.
46. Landschap te Rijsoord, f 400.
47. Avondstond (Molen te Haastrecht) f 150.
J.H. Doeleman [Johan Hendrik (1848-1913), leraar tekenacademie], Rotterdam.
48. Landschap te Rijsoord, f 125.
Bernhard M. Koldeweij, Dordrecht.
119 Winter (landschap in de omstreken van Dordrecht) f 150.
Jac. H. Hollestelle, Dordrecht.
92. Het Papendrechtsche Veer bij Dordrecht f 200.
In het juninummer van de vereniging Oud-Dordrecht staat het artikel 'Gijsbert Jan van Rijsoort van Meurs en zijn oud-Hollandse kamer'.
Deze destijds bestaande museumkamer op de Voorstraat werd rond 1900 door diverse toeristen bezocht. Ook (buitenlandse) kunstenaars, die in Dordrecht en/of Rijsoord aan het schetsen waren, bezochten de oud-Hollandse kamer. De kamer was kennelijk een inspiratiebron voor de 'artists' op hun zoektocht in Nederland naar het 'pittoreske'.
En er staat een artikel in van de hand van Arnold Busch over 'Boudiers Hotel Bellevue', waar vele buitenlandse schilders verbleven.
Denis O'Sullivan (1868-1908) starts his professional carreer in 1895 in Dublin in 'Il Trovatore' from Giuseppe Verdi as member of the Carl Rosa Opera Company.
Also he played in 'Shamus O'Brien' in the Opéra-Comique in London in 1896.
In 1898 he played in the operetta 'The Little Corporal' written by Harry B. Smith and Ludwig Englënder at the Broadway Theatre in New York.
His wife Elisebeth Curtis (mrs. Denis O'Sullivan) wrote under the name of 'Patrick Bidwell' the Irish commedy 'Peggy Machree'. The music is arranged and harmonized by the Italian musical composer Michele Esposito (1855-1929) and Clarence Lucas (1855-1947).
With the comedy 'Peggy Machree they toured in the UK and in the U.S.A.:
5 November 1904 - King's Theatre, Glasgow (UK)
3 / 28 December 1904 - Wyndham's Theater, London (UK)
4-9 / 12 December 1904 - Royal Lyceum Theatre, Edinburgh (UK)
3 Sept. 1905 - Grand Opera house, San Francisco (USA)
August 1907 - Alcazar Theater, San Francisco (USA)
5 Jan. 1908 - McVicker's Theatre, Chicago (USA)
20 Jan 1908 - Grand Opera House, Terre Haute, Indiana (USA)
Denis O'Sullivan played the role of 'Harry Trevor'.
'Peggy Machree (Lady Margaret O'Driscoll)' was played by different women: Marie Dainton (in 1904); Dorothy Drake (Wyndham's Theater/married 1905 with Dutch actor Henri de Vries (1864-1949)); Grace Palotta (in 1905); miss Christina Nielsen of the Idora Park opera company (1907); Elsa Ryan (in 1908); miss Adrienne Augarde (1908); Gary McGarry en Elsa Ryan (1922/Savoy).
Denis O'Sullivan spend his summers in the Dutch village Rijsoord. In 1906 he sings in the hotel songs of the Austria composer Hugo Wolf (1860-1903).
In the autumn of 1898 Elizabeth Curtis alias mrs. Denis O'Sullivan (b. 1865) left the city of London (England) with her son Curtis O'Sullivan (b. 1894) and her Dutch nanny Hendrika G. (Drika) van Nes (b. 1874) to visit her mother Charlotte Agnes Kidder (mrs. J.M. Curtis) in San Francisco.
The James Marvin Curtis family lived at 2518 Union St.
It must be this house, which was build in 1890 (near Scott street)(neighborhood: Marina, near the park):
Op 4 november 2016 schreef ik iets over "Drie Papendrechtse melkmeisjes".
Het signatuur kon ik destijds niet goed lezen.
Nadat ik opnieuw gekeken heb naar het signatuur op het schilderij "West Einde te Papendrecht, Z. Holland", dat in bezit is van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht, ben ik er nu van overtuigd dat er staat: "R.B. Scott".
Het is de handtekening van Robert Bagge-Scott (1849-1925).
Een Engelse kunstschilder uit het Engelse Norwich, die jarenlang in Dordrecht en omgeving (o.a. Oud Alblas) heeft vertoefd.
On 4 november 2016 I wrote something about "Drie Papendrechtse melkmeisjes/Three milkmaids from Papendrecht".
I am now convinced that the signature "R.B. Scott" on the painting which is owned by Stichting Dorpsbehoud Papendrecht is from the English artist Robert Bagge-Scott (1849-1925). He spend years in Dordrecht and surroundings (like Oud Alblas).
E. van Dooremalen
From the 'Oakland Tribune' of 26 July 1934:
Mrs. Ernest Peixotto Wins French Honor for Writings
Mrs. Ernest C. Peixotto, wife of the prominent writer and artist who is a member of an old California family, today won the title of Chevalier of the French Legion of Honor, dispatches from Paris said. The title was conferred upon her in recognition of her work in writing, painting and as a wartime Red Cross worker, according to the dispatches.
Peixotto, her husband, was made a Chevalier of the Legion of Honor in 1921, and in 1924 was promoted to the rank of officer. He is the brother of Professor Jessica Peixotto of the University of California and Edgar Peixotto, San Francisco attorney.
Their parents, Raphael and Myrtilla Peixotto, were pioneers in California business and social life. Raphael Peixotto, a San Francisco merchant, died in 1910 and his wife in Berkeley four years ago.
Ernest Peixotto and his wife have made their home in the Bay region occasionally, but principally in New York City and Europe. He is director of the United States School of Fine Arts at Fontainebleu. Both are internationally known for their writing and artistic work.
Elizabeth Curtis, wife of bariton Denis O'Sullivan (1868-1908) - lived in London, spend summers in Rijsoord - wrote also lyrics:
- "Mountain hymn to the dawn.
Song for mezzo soprano or baritone, with accompaniment of piano and organ.
Words by Mrs. Denis O'Sullivan; music by Mary Carmichael [Mary Grant Carmichael (Birkenhead 1851 - London 17-3-1935)].
Copyright by G. Schirmer, New York. 1898, no. 76400, Dec. 28; 2 copies rec'd Dec. 28, 1898."
- "Three Songs with Piano Accompaniment. Mit Klavier-und Orgelbegleitung. New York: G. Schirmer, 1898.1.: Stay me no more. Text: Ernest Myers; 2.: Sweetheart,sigh no more. Text: Thomas Bailey Aldrich; 3.: Mountain-Hymn to the Dawn. Text: Mrs. D. O'Sullivan."
- "Night and the violets. Lied für hohe Stimme. Text: Mrs.Denis O’Sullivan. Chicago: The John Church Company, 1900."
[https://mugi.hfmt-hamburg.de/artikel/Mary_Carmichael.pdf]
Het portret werd vannacht om ca 02.00 (Nederlandse tijd) (ca 20.00 Toronto tijd), na een korte introductie - ingezet door de veilingmeester op $ 12.000.
De prijs ging snel naar $ 13.000 resp. $ 14.000.
Een man in de zaal bood $ 15.000. Niemand ging hier meer overheen.
Schilderdorp Rijsoord in de Brede School
Ridderkerk - Van 1888 tot 1914 verbleef een groot aantal buitenlandse kunstschilders in Rijsoord. De intentie van de werkgroep 'Schildersdorp Rijsoord' is om bekendheid te geven aan Rijsoord als Schildersdorp. Om die reden wordt er ook dit jaar weer een Schildersdorp Rijsoord georganiseerd. Op 10 juli bent u van harte welkom om als toeschouwer of deelnemer te participeren in dit fantastische evenement.
Leerlingen van de Brede school Ridderkerk en de kunst- en cultuurleerlingen van de voorexamenklassen van het Farelcollege - Ridderkerk zullen hieraan deelnemen.
Alexandra van Dongen, curator van Boijmans van Beuningen zal gastlessen verzorgen op de beide basisscholen over het Schildersdorp. Ze gaat uitleggen waarom er rond 1900 schilders naar Rijsoord kwamen. Waar kwamen die schilders vandaan en wat gebruikten ze om te schilderen. Ze zal ook voorwerpen uit 1900 laten zien, die de schilders inspireerde. Melkbussen, wasrek en oude kleding. De kunstenaars sliepen in hotel Wa(a)rendorp en overdag zaten ze in Ross Lovell. [NB. Ross Lovell bestond in 1900 niet, het hotel aan de Waal bij de brug heette Warendorp of het Rijsoordsch Koffiehuis]
Romantiek
En dan hebben we ook nog de romantic story: De Amerikaanse kunstenares, Wilhelmina Hawley, de overgrootmoeder van Alexandra werd verliefd op een jongen uit Rijsoord. Hij roeide haar met de roeiboot over de Waal. Hij bracht de schilders op mooie locaties.
'mogen de volwassenen in de stijl van 1880-1900 rondlopen'
Aansluitend op de gastlessen zal Simone Bahlman teken- en schilderdocent namens de Brede School Rijsoord tekenlessen geven aan de bovenbouw groepen van Rijsoord.
Door onder schooltijd bezig te zijn met dit onderwerp, hopen we dat de kinderen ook 10 juli na schooltijd mee gaan doen aan de Schildersdag in Rijsoord vertelt Terry Wisse. De kinderen hebben veel gehoord / gedaan en dat zorgt ervoor dat kinderen belangstelling krijgen voor de geschiedenis van hun dorp. Op 10 juli kunnen kinderen ook meedoen aan de Schildersdag. Ze kunnen verkleed rondlopen. En zij kunnen als model getekend of geschilderd worden, maar zo mogen natuurlijk ook zelf gaan tekenen vertelt Erna Wouters. Ook kunnen ze meedoen aan de Brede School activiteit waarin je kleding kunt maken om mee rond te lopen. Samen met je ouders of opa of oma maak je kleding die 100 jaar geleden gedragen werd. En natuurlijk mogen de volwassenen in de stijl van 1880 tot 1900 rond lopen. Het hele gebied ziet er dan uit als een foto van 100 jaar geleden.
's Avonds is er voor belangstellenden de kans om zich in te schrijven voor aan "Art & Dining" in Ross Lovell.
U kunt dan genieten van een 3-gangen diner en tussen de gangen door wordt u geinformeerd over de historie van Rijsoord als schildersdorp.
Informatie
140 jaar geleden kwamen er wereldberoemde schilders naar Rijsoord om daar te schilderen. Ze schilderde vooral spelende kinderen, boeren en boerinnen in het prachtige Rijsoord. Op woensdag 26 juni 2019 gaan we je outfit maken die je kunt dragen op de schildersdag op 10 juli tussen 13.30-15.30 uur.
De kleding gaan we maken samen met je vader, moeder of je opa en oma.
Details
Groep 1,2,3,4,5,6,7,8
Dag woensdag
Tijd 14:00 uur tot 16:00 uur
Data 26 juni 2019
Aanbieder(s) Brede School Rijsoord
Docent Erna Wouters
Locatie(s) CBS De Klimop Rijsoord
Max. deelnemers 20
Kosten € 0.00
Bijzonderheden
Verzamel vast kleding uit de Ot en Sien tijd, deze gaan we aanpassen naar de mode van destijds.... (de Brede School zal zorgen voor de juiste materialen hiervoor)
Met je nieuwe outfit loop je rond op de Schildersdag in Rijsoord waar ook mee kan doen met oud "Hollandsche" spelletjes. Je wordt dan geschilderd of gefotografeerd door de kunstenaars. Je mag natuurlijk ook zelf tekenen op deze dag.
"Blanche Douglas Hamilton, ‘buitenkrabbels en reisschetsen"
6 april t/m 2 juni 2019 in de Rabozaal
In het Noord-Veluws Museum in Nunspeet is van 6 april t/m 2 juni 2019 een selectie te zien uit de ruim 200 tekeningen
die Teylers Museum Haarlem eind 2017 aan het Noord-Veluws Museum heeft geschonken.
De Engelse kunstenares Blanche Douglas Hamilton (1853-1927) vestigde zich in 1896 of 1897 in het dorpje Elspeet ..."
Op de website van de Kunstgalerie Molen van Orden (Apeldoorn) wordt aangeboden
Kunstenaar: Larij Ronald(sic!)
Afmeting: 100x80
Nummer : 212121
Prijs : 2500 euro
(zie het eerdere nieuwsbericht van 24 juni 2016 op deze website)
Portrait of D.K. Richmond
Op woensdag 13 maart organiseert het Servicebureau Onderwijs&Cultuur Wereldverhalen met Alexandra van Dongen voor de bewoners van de Reyerheem en inwoners van Ridderkerk van 14.00-15.00 uur in Ontmoetingsplein Reyerheem Ridderkerk.
Wereldverhalen met Alexandra van Dongen
Kunsthistorica Alexandra vertelt haar persoonlijke verhaal over de verrassende geschiedenis van schildersdorp Rijsoord. Wist u dat tussen 1888 - 1914 vele buitenlandse kunstenaars naar Rijsoord kwamen om te schilderen? Alexandra neemt een schilderij van haar overgrootmoeder mee, de Rijsoordse Mientje van Nes.
Deelname
Wilt u naar deze activiteit komen? Leuk! Aanmelden vooraf is niet nodig. U bent van harte welkom op de dag zelf. Deelname is gratis.
Cultuur Dichtbij Ridderkerk
Wereldverhalen met... is onderdeel van ‘Cultuur Dichtbij’, een samenwerkingsverband tussen de Reyerheem, Gasterij de Ontmoeting van de Riederborgh en het Servicebureau Onderwijs&Cultuur waarbij inwoners uit Ridderkerk elkaar ontmoeten via diverse cultuurdisciplines. Cultuur Dichtbij wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Stichting Fonobori.
Cultuur Dichtbij, een middag waarbij oude verhalen herleven en nieuwe herinneringen gemaakt worden.
In de 'Every woman's encyclopaedia' (London) uit 1910 staat:
WHERE TO STUDY ART ABROAD (by Gladys Beattie Crozier)
Art Schools and Studios in Holland - Famous Sketching Centres in Holland
... Rysoort, near Dordrecht, is highly prized as a sketching ground for the sake of the picture-making possibilities afforded by its river and landscape.
Katwyk-aan-Zee and Nordwijk-aan-Zee offer speldid field for painters of marine subjects ...
Some Favourite Spots
At Rysoort the only place te stay at is Pension Vink, where the charge is about 4s a day. The food and accommodation are very simple, speak enthusiastically in its praise.
There is a large studio, many windmills, and much boating, and a steam tram, which runs to Rotterdam, and to Dordrecht.
Other sketching centres which may be mentioned are Rolde and Giethoorn, in Drenthe; and Domburg, in Zeeland, near Flushing; and there are man more.
DEN HAAG / RIJSOORD Twee buren en restaurant Ross Lovell snappen niet waarom het bezoekerscentrum Waalbos per se naast de molen aan de Waalweg moet komen, zo bleek tijdens een rechtszaak ... etc.