rijsoord banner

6 augustus 2019 · 
Prachtige ansichkaart Rijsoord 1911

postcard Rijsoord 1911 (Trinity College Watkinson Library / George Watson Cole European Postcard Collection)
Trinity College Watkinson Library / George Watson Cole European Postcard Collection:

Rijsoord.
Rijsoord gelegen aan de "Waal" is een der schilderachtigste plekjes van het eiland IJselmonde, kan per R.T.M. op een namiddag bezocht worden.
verso: Zomer 1911. De Stoomtram naar van Oostvoorne vertrekt: van Rotterdam (Rosestraat). Sneltrein, alleen gedurende de maanden Juli en Aug. en op Zondag 11-18 en 25 Juni en 3 en 10 Sept.

Rijsoord.
Rijsoord located on the "Waal" is one of the most picturesque spots of the island IJsselmonde, can be visited by R.T.M. one afternoon.
Summer 1911. The steam tram to Van Oostvoorne leaves: from Rotterdam (Rosestraat). Express train, only during the months of July and Aug. and on Sunday 11-18 and 25 June and 3 and 10 Sept.

paragraaf
6 augustus 2019 · 
Affiche John H. Vanderpoel: Armour's Laundry Soap

John Henry Vanderpoel - Armour's Laundry Soap (digitalcollections.nypl.org)
Title Armour's Laundry Soap
Collection Posters: arranged by artists John Henry Vanderpoel
Dates / Origin Date Issued: 1893 - 1924 (Approximate)
Place: New York, etc.
Library locations The Miriam and Ira D. Wallach Division of Art, Prints and Photographs: Art & Architecture Collection
Shelf locator: 3-MDW+++ (Posters: arranged by artists)
Genres Posters
Type of Resource Still image

paragraaf
22 juli 2019 · 
(National Gallery of Canada) Canada and Impressionism: New Horizons (Munich - Montpellier - Lausanne)

Featuring over 100 works by some 35 artists, Canada and Impressionism: New Horizons presents a fresh perspective on the reception and spread of Impressionism in Canadian art.
Friday, July 19, 2019 to Sunday, November 17, 2019 --- Kunsthalle München, Munich
Friday, January 24 to Sunday, May 24, 2020 --- Fondation de l’Hermitage, Lausanne, Switzerland
Saturday, June 13 to Sunday, September 27, 2020 --- Musée Fabre, Montpellier, France
Fall-Winter 2020 --- National Gallery of Canada


Bringing together works by Canada’s renowned painters from the late 19th and early 20th centuries, it explores how two generations of artists contributed to the worldwide phenomenon of Impressionism and to the advent of modernity in their homeland.

Through thematic sections, visitors will see styles of painting ranging from the early Barbizon School to Impressionism, and follow in the footsteps of Canadian artists to locations around the world. The exhibition and its complementary publication showcase not only the technical ability and versatility of Canadian artists, but also their place within the international Impressionist movement.

Canada and Impressionism: New Horizons is organized by the National Gallery of Canada with works from both public and private collections. In 2019, the exhibition will begin a tour of Europe, introducing international audiences to celebrated masterpieces of Canadian art.
Organized by the National Gallery of Canada in collaboration with Kunsthalle München, Fondation de l’Hermitage and the Musée Fabre.

(Laura Muntz (The Pink Dress, 1897); Maurice Cullen (The Ice Harvest); Helen McNicoll (In the Tent);

paragraaf
19 juli 2019 · 
weekblad de Brug (Ridderkerk): Schildersdorp Rijsoord was wederom een succes

Jong en oud kon op woensdag 10 juli weer even terug in de tijd. Rijsoord werd omgetoverd tot schilders dorp. In dat “mooie dorpje aan De Waal” kwam je schilders en tekenaars tegen, net als tussen 1880 en 1914, toen het dorp in de zomer werd bezocht door vele verschillende kunstenaar uit Amerika, Canada, Nieuw Zeeland, Australië en vele Europese landen.

Op woensdag liepen er weer tal van kunstenaars rond. Dit keer geen buitenlandse schilders maar wel kunst- en cultuurleerlingen van de voorexamenklassen van Het Farelcollege. Zij schilderden het landschap, de molen met de molenaar en de Waal vanaf de boot van Piet de Boer. Ze lunchten net als in 1900 in Ross Lovell. ’s Middags kwamen er kinderen van de Brede School Rijsoord verkleed als model. Ook zij werden geschilderd door leerlingen van Farel maar ook leerlingen van de Brede School Rijsoord. Simone Balhman gaf kinderen van de basisscholen tekenspullen en advies. Ook tekende een delegatie van de “Urban Sketchers” en er waren enkele fotografen die prachtige sfeer foto’s maakte.

Aan het eind van de dag werd er op de zolder van Ross Lovell een expositie ingericht met het teken- en schilderwerk van alle deelnemers. Net zoal als in 1888 de Amerikaanse kunstenaars, gingen nu de jonge schilders met elkaar in gesprek over hun werk.

De mooiste werken werden beloond met een prijsje. Alexandra van Dongen, de curator van Boijmans van Beuningen was onder de indruk van het niveau en het enthousiasme van de deelnemers. Zij reikte de prijzen uit met de mededeling dat dit zeker komend jaar een vervolg moet krijgen.

’s Avonds was er voor belangstellenden een “Art & Dining” in Ross Lovell. Er werd een 3- gangen diner geserveerd en tussen door waren er “amuses”. De amuses waren presentaties van Jos Crezée, die het belang van creativiteit uitlegde, aansluitend besprak Erna Wouters het fenomeen Brede School Ridderkerk en het toegepast leren wat kinderen konden ervaren op deze dag. Jan Plaisier verzorgde de 2e amuse. Hij legde de link tussen de plek waar nu het bezoekers centrum komt en een schilderij dat tijdens de schilders kolonie geschilderd is op deze plek. Ook liet hij schilderijen zien die vanuit Ross Lovell geschilderd waren. De de Rijksstraatweg van 100 jaar geleden is nu A16. De laatste amuse was een uitgebreide informatie over de historie van Rijsoord als schilders dorp door Alexandra van Dongen. Zij gebruikte historisch beeldmateriaal, schilderijen en gebruiksvoorwerpen uit de tijd van schilders dorp Rijsoord (1888-1914).

Tussen de gangen door konden was er voor de gasten ook gelegenheid om de exposite van leerlingen van het Farel College en van de Brede School Rijsoord bezoeken.

Bijzonder aan deze avond was dat naast de wethouder M. Japenga ook de kunstkring en de wethouder cultuur uit Katwijk aanwezig waren. Ook Katwijk is een schilders kolonie geweest. Zij hebben gezamenlijk een rondvaart gemaakt op de Waal op de boot van Piet de Boer. Wietske Lutz sloot aan namens de Waalvisie en Alexandra van Dongen namens het schildersdorp. Tijdens het diner kwamen er gesprekken op gang over een mogelijke samenwerking voor de komende jaren.

De werkgroep Schildersdorp Rijsoord kan terug kijken op een zeer geslaagde Summer School dag en gaat haar creativiteit weer inzetten voor nieuwe activiteiten in 2020.

paragraaf
15 juli 2019 · 
Tervuren (België) 12 juli t/m 25 augustus 2019 - Expo: Landschapsschilder Lucien Frank

LOCATIE: CC De Warandepoort
Genre: Tentoonstellingen
Datum: vrijdag 12 juli 2019 tot zondag 25 augustus 2019

Lucien Frank (1857-1920) wordt gerekend tot de tweede generatie van de 'School van Tervuren'. Hij ontpopte zich als een impressionist onder de invloed van Charles-François Daubigny en kreeg heel wat raadgevingen van Eduoard Manet in Frankrijk. Na zijn terugkeer naar België begaf hij zich in de sporen van de eerste generatie van de Tervuurse School en schilderde hij talrijke zichten in en rond het Zoniënwoud en in Tervuren.

Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van De Warandepoort.

+ - + - + - +

Op de tentoonstelling zijn werken te zien van Lucien Frank (1857-1920), die hij in Dordrecht heeft gemaakt.
Helaas hangen er op deze expositie geen kunstwerken, die hij in Rijsoord heeft gemaakt.
Het Belgische Tervuren is één van de art colonies die aangesloten is bij EuroArt (www.euroart.eu).
De tentoonstelling is georganiseerd door de v.z.w. De Vrienden van de School van Tervuren (VST):

'Van 12 juli t/m 25 aug 2019 organiseren de Vrienden van de School van Tervuren een tentoonstelling met schilderijen van Lucien Frank in de exporuimte van de Warandepoort in Tervuren. Lucien Frank wordt steevast gerekend tot de tweede generatie van de School van Tervuren. Hij ontpopte zich als een impressionist onder de invloed van Charles-François Daubigny en kreeg heel wat raadgevingen van Eduoard Manet in Frankrijk. Na zijn terugkeer naar België begaf hij zich in de sporen van de eerste generatie van de Tervuurse School en schilderde hij talrijke zichten in en rond het Zoniënwoud en in Tervuren.

Praktisch
Wanneer : vrijdag 12 juli tot en met zondag 25 augustus
Waar : CC De Warandepoort (Tervuren), website
Prijs : gratis
Openingsuren : ma 13u-17u, din/woe/don/vrij: 10u-17u, zat/zon 10u-16u
Rondleidingen : din 23 juli om 19u en zaterdag 24 aug om 10u30
Gratis rondleiding, inschrijven via dit contact formulier
'. (www.vriendensvt.be)

paragraaf
12 juli 2019 · 
Schilderij 'Marktfrau' van Hans von Bartels (1856-1913)

Hans von Bartels - Marktfrau einen grossen Korb Muscheln tragend (www.lotsearch.de)
Dit olieschilderij op karton van een vrouw in klederdracht (met als hoofddracht een Zuidhollandse keuvel) is op 16 maart 2016 verkocht bij het Zwitserse veilinghuis Schuler Auktionen AG (Zürich):

"Los-Nr. 3143, Aufrufe: 2
Hans von Bartels (Hamburg 1856–1913 München) Marktfrau einen grossen Korb Muscheln tragend.
Öl auf dickem Karton. Unten links signiert. 47x38 cm. - Kleinere Farbausbrüche, Wasserflecken, Kratzer unten links
"

paragraaf
12 juli 2019 · 
Vrijwilligerskaart Rode Kruis (1916): Julie Helen Heyneman (1868-1942)

De vrijwilligerskaart van de Eerste Wereldoorlog van de kunstenares Julie Helen Heyneman (1868-1942) staat online. Julie Helen Heyneman was een vriendin van Elizabeth Curtis O'Sullivan.

Julie Helen Heyneman
((117 Ladbroke Road, Holland Park) 7 Presido Avenue, San Francisco, California)
Date of engagement: Oct. 1916 (Hon. Organising Secretary Kitchener Houses)
Date of termination: still working (Kitchener Houses)
Additional information: Gives whole time & is responsible for the providing & servicing of The Kitchener Houses. (Clarice Douglas Pennant) Honours awarded: Medaille de la Reine Elisabeth (Belgium)

paragraaf
10 juli 2019 · 
Schilderij van Hans von Bartels (1856-1913) op het voorkant van het tijdschrift Daheim (1912)

Vrouw in klederdracht (met als hoofddracht een Zuidhollandse keuvel) met koperen emmers en een koperen melkkan.

Morgentau. Gemälde von Hans von Bartels. (Daheim, 24 februar 1912, 48 Jahrgang Nr. 21)

paragraaf
7 juli 2019 · 
Tweede editie Summerschool Rijsoord

RIDDERKERK - Woensdag 10 juli wordt Rijsoord weer omgetoverd tot schildersdorp. Ook dan kan men in dat "mooie dorpje aan De Waal" schilders en tekenaars tegenkomen, van jong tot oud. In ieder geval zullen ook dit jaar de kunst- en cultuurleerlingen van de voorexamenklassen van Het Farelcollege van de partij zijn tijdens de tweede editie van de Summerschool Rijsoord. Zij zullen daar dezelfde mooie plekjes vastleggen als ruim 130 jaar geleden de Amerikaanse kunstschilders deden. Ook hopen ze dit jaar weer een delegatie "Urban Sketchers" te mogen ontvangen. Nieuw dit jaar is de actieve rol van de basisscholen. Zij zullen onder de vlag van De Brede School leerlingen van groep 1 t/m 8 actief laten deelnemen. Simone Bahlman en Alexandra van Dongen hebben voor deze gelegenheid alle leerlingen van de bovenbouw een voorbereidende les gegeven. En als klap op de vuurpijl zullen er kinderen en volwassenen verkleed gaan in Rijsoordse klederdracht en poseren voor onze aspirant kunstenaars. Natuurlijk mag de sloep van dhr. P. den Boer ook niet ontbreken. Deze zal weer rondvaren over de Waal zodat tekenaars en schilders ook de kans krijgen om Rijsoord vanaf het water vast te leggen.

Niet alleen leerlingen, maar iedereen die het leuk vindt om in de buitenlucht op de diverse locaties te komen tekenen en schilderen, is hiervoor uitgenodigd. Zodat Rijsoord op 10 juli weer één groot schildersdorp wordt. Aan het eind van de dag zal er in Ross Lovell een expositie worden gehouden met het teken- en schilderwerk dat het resultaat is van het schilderen op locatie van die dag. Dit gebeurt in het zoldervertrek dat vroeger benut werd als atelier door de Amerikaanse kunstenaars. 's Avonds is er voor belangstellenden een "Art & Dining" in Ross Lovell. Aanvang 18.30 uur. De kosten voor het gehele arrangement bedragen 37,50 euro (exclusief drankjes). Men kan dan genieten van een drie-gangen diner en tussen de gangen door wordt men uitgebreid geïnformeerd over de historie van Rijsoord als schildersdorp door Alexandra van Dongen, Jan Plaisier en Jos Crezée, aan de hand van historisch beeldmateriaal, schilderijen en gebruiksvoorwerpen uit de tijd van schildersdorp Rijsoord (1888-1914).

paragraaf
6 juli 2019 · 
Tentoonstelling Alice Schille (1869-1955) Columbus (Ohio) in de Verenigde Staten

Alice Schille (1869-1955) is in Dordrecht en Rijsoord geweest.

"In a New Light: Alice Schille and the American Watercolor Movement
On view June 14 - September 29, 2019
More than 50 works, many of which have not been exhibited for decades, comprise In a New Light: Alice Schille and the American Watercolor Movement. Organized by CMA and Guest Curators Jim Keny and Tara Keny, this exhibition honors the Columbus native’s 150th birthday and her contribution to the American watercolor movement, offering new critical insights on this remarkable artist. In addition, the illuminating exhibition explores Schille’s travels, critical reception, support of the women’s suffrage movement, and technical virtuosity in the watercolor medium.

One of the most celebrated American watercolorists of the 20th century, Schille earned acclaim from critics and fellow artists across the United States and Europe at a time when becoming an acknowledged professional artist was a particularly challenging path for women. Her subjects were often beach and harbor scenes, landscapes and city marketplaces, painted in pure-wash watercolor with modern compositions."

YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=sJmZhZN9jGs
CATALOGUS: Alice Schille Catalog, Accompanies the exhibition In a New Light: Alice Schille and the American Watercolor Movement (On view June 14 – September 29, 2019 at CMA; 138 pages, paperback) $ 24.95 (https://museumstore.columbusmuseum.org/products/alice-schille-catalog)

paragraaf
3 juli 2019 · 
Geveild op Canadese veiling: Rijsoords schilderij F.M. Bell-Smith (1846-1923)

F.M. Bell-Smith - Dutch village scene (Schalksedijkje te Rijsoord) (Consignor Canadian Fine Art, June 2019)
Tussen 19 en 26 juni kon men online bieden bij Consignor Canadian Fine Art (auctioneers & appraisers)
op dit schilderij van F.M. Bell-Smith.
Het stelt het Schalksedijkje voor met op de achtergrond de kerk en de eerste huizen op de Waalweg.

- Lot #80
FREDERIC MARLETT BELL-SMITH
Dutch Village Scene
watercolour
signed and dated 1892 lower right
11.25 x 17.25 ins (28.6 x 43.8 cms)

paragraaf
28 juni 2019 · 
kunstlievend genootschap Pictura (Groningen) - schilderijen van landschap te Rijsoord (1886)

In deze catalogus worden twee schilderijen vermeld van Rotterdamse kunstschilders, met in de titel 'Rijsoord'.

Lijst van schilderijen van levende Nederlandsche meesters,
waar van de tentoonstelling zal plaats hebben van wege het kunstlievend genootschap
PICTURA, TE GRONINGEN
(Te Groningen bij J.B. Wolters, 1886)

Adolf van Dijk [(Rotterdam 1859-Leiden 1924) Oegstsgeest ca 1900], Rotterdam.
46. Landschap te Rijsoord, f 400.
47. Avondstond (Molen te Haastrecht) f 150.

J.H. Doeleman [Johan Hendrik (1848-1913), leraar tekenacademie], Rotterdam.
48. Landschap te Rijsoord, f 125.

Bernhard M. Koldeweij, Dordrecht.
119 Winter (landschap in de omstreken van Dordrecht) f 150.

Jac. H. Hollestelle, Dordrecht.
92. Het Papendrechtsche Veer bij Dordrecht f 200.
NB.
Dezelfde werken zijn in juni 1885 al tentoongesteld in Rotterdam.
In de "Catalogus der tentoonstelling van Schilderijen en andere kunstwerken in het GEBOUW DER ACADEMIE van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen te Rotterdam in 1885" staat:

J.H. Doeleman, Rotterdam.
92. Landschap te Rijsoord.
93. Voorjaarsbuien.

Adolf van Dijk, Rotterdam.
96. Trekvaart.
97. Landschap te Rijsoord.

paragraaf
22 juni 2019 · 
Artikel in blad van de vereniging Oud-Dordrecht

In het juninummer van de vereniging Oud-Dordrecht staat het artikel 'Gijsbert Jan van Rijsoort van Meurs en zijn oud-Hollandse kamer'.
Deze destijds bestaande museumkamer op de Voorstraat werd rond 1900 door diverse toeristen bezocht. Ook (buitenlandse) kunstenaars, die in Dordrecht en/of Rijsoord aan het schetsen waren, bezochten de oud-Hollandse kamer. De kamer was kennelijk een inspiratiebron voor de 'artists' op hun zoektocht in Nederland naar het 'pittoreske'.

En er staat een artikel in van de hand van Arnold Busch over 'Boudiers Hotel Bellevue', waar vele buitenlandse schilders verbleven.

paragraaf
13 juni 2019 · 
Bariton singer Denis O'Sullivan (1868-1908) had his biggest success in Irish comedy 'Peggy Machree' (1904-1908)

Denis O'Sullivan (1868-1908) starts his professional carreer in 1895 in Dublin in 'Il Trovatore' from Giuseppe Verdi as member of the Carl Rosa Opera Company.
Also he played in 'Shamus O'Brien' in the Opéra-Comique in London in 1896.
In 1898 he played in the operetta 'The Little Corporal' written by Harry B. Smith and Ludwig Englënder at the Broadway Theatre in New York.

His wife Elisebeth Curtis (mrs. Denis O'Sullivan) wrote under the name of 'Patrick Bidwell' the Irish commedy 'Peggy Machree'. The music is arranged and harmonized by the Italian musical composer Michele Esposito (1855-1929) and Clarence Lucas (1855-1947).

With the comedy 'Peggy Machree they toured in the UK and in the U.S.A.:
5 November 1904 - King's Theatre, Glasgow (UK)
3 / 28 December 1904 - Wyndham's Theater, London (UK)
4-9 / 12 December 1904 - Royal Lyceum Theatre, Edinburgh (UK)
3 Sept. 1905 - Grand Opera house, San Francisco (USA)
August 1907 - Alcazar Theater, San Francisco (USA)
5 Jan. 1908 - McVicker's Theatre, Chicago (USA)
20 Jan 1908 - Grand Opera House, Terre Haute, Indiana (USA)


Denis O'Sullivan played the role of 'Harry Trevor'.
'Peggy Machree (Lady Margaret O'Driscoll)' was played by different women: Marie Dainton (in 1904); Dorothy Drake (Wyndham's Theater/married 1905 with Dutch actor Henri de Vries (1864-1949)); Grace Palotta (in 1905); miss Christina Nielsen of the Idora Park opera company (1907); Elsa Ryan (in 1908); miss Adrienne Augarde (1908); Gary McGarry en Elsa Ryan (1922/Savoy).

Denis O'Sullivan spend his summers in the Dutch village Rijsoord. In 1906 he sings in the hotel songs of the Austria composer Hugo Wolf (1860-1903).

Denis O'Sullivan as Harry Trevor / Marie Dainton as The Lady Margaret O'Driscoll ('Peggy') in 'Peggy Machree', 1904
Denis O'Sullivan (1868-1908) as Barry Trevor in 'Peggy Machree', drawing by John S. Sargent (1856-1925) (The Sketch 11 jan. 1905)

(page 129) "Peggy Machree opened in Grimsby on 7 November 1904 and was subsequently taken on tour around Britain. The production came to London's West End for five weeks and scored a considerable success. Esposito's music found general favour: the reviewer for the Times remarked that 'there is a quality in every number not usually heard on our lyric stage; something quaint and haunting, someting a little melancholy even in the merriest songs.' After the London season the play went back on tour around the Britsh iosles, generating substantial revenues for O'Sullivan and his wife. In August 1905, Peggy Machree played to full houses at the Gaiety Theatre, with the American actress Claudia Lasell in the role of Peggy and Leslie Stiles as Trevor. In November 1907, O'Sullivan departed for America to perform in an American production at McVicker's Theatre in Chicago, ..."
(source: 'Michele Esposito' by Jeremy Dibble (2010))About the comedy Peggy Machree:
Peggy Machree is a pretty Irish lassie, and she causes a lot of trouble for herself and for
other folks even though she be only the creation of a whimsical fancy of the high born
Lady Margaret O'Driscoll of Castle O'Driscoll.
Peggy's coming to life happens through Lady Margaret taking it into her pretty blond head to
visit the Downkilty fair. She has grown tired of being pestered by the family solicitor, who
wants her to sign certain papers, and by a cousin, who wishes to play the role of suitor to
her. She signs the papers just to get rid of the solicitor and thereby pledges herself to
wed the cousin if five years from date she has found no one else to accept as husband - a
finding not difficult if her personal charm and beauty be taken into account. She then
disguises herself as a ballad singer, and instantly meets her fate in the person of a roaming
voting Irish-Englishman, Barry Trevor, who chances to come to the fair with his friend.
(bron: Denis O'Sullivan: A New Star in the Dramatic Firmament by Cowley-Brown, John Stapleton, 1908)


paragraaf
13 juni 2019 · 
House: 2518 Union Street, San Francisco, CA 94123

In the autumn of 1898 Elizabeth Curtis alias mrs. Denis O'Sullivan (b. 1865) left the city of London (England) with her son Curtis O'Sullivan (b. 1894) and her Dutch nanny Hendrika G. (Drika) van Nes (b. 1874) to visit her mother Charlotte Agnes Kidder (mrs. J.M. Curtis) in San Francisco.
The James Marvin Curtis family lived at 2518 Union St.
It must be this house, which was build in 1890 (near Scott street)(neighborhood: Marina, near the park):

2518 Union St, San Francisco (CA) $8,412,403 (www.redfin.com/CA/San-Francisco/2518-Union-St-94123/home/962022#public-records)
(google.maps)


Mrs. Denis O'Sullivan and Drika van Nes stayed one year in San Francisco, until September 1899.
Mrs. Denis O'Sullivan could work on her paintings and having exhibitions, while Dutch Drika van Nes looked after her son Curtis.

"Mrs. Denis O’Sullivan has been doing some interesting work and has not been idle during her years abroad or since her return to this city. Her mother gave her the prettiest corner of her rose garden for a studio, and the new room, with its long window, commands a beautiful bay view.
Mrs. O’Sullivan has spent much time in Holland, from which country she brought back a number of studies of home life and some especially interesting oils of Dutch children. Since her return to California she has been sketching in San Anselmo, where the bright greens of the early spring reminded her of Holland. A number of landscapes are her souvenirs of spring in Marin. She has also done a portrait in oils.
Miss Julia Heynemann has been doing a number of children’s portraits of late, and has met with good success. She is contemplating another trip abroad."
[source: San Francisco Chronicle 4 June 1899]

paragraaf
12 juni 2019 · 
Schilderij Stichting Dorpsbehoud Papendrecht is van kunstschilder Robert Bagge-Scott (1849-1925)

Op 4 november 2016 schreef ik iets over "Drie Papendrechtse melkmeisjes".
Het signatuur kon ik destijds niet goed lezen.
Nadat ik opnieuw gekeken heb naar het signatuur op het schilderij "West Einde te Papendrecht, Z. Holland", dat in bezit is van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht, ben ik er nu van overtuigd dat er staat: "R.B. Scott".
Het is de handtekening van Robert Bagge-Scott (1849-1925).
Een Engelse kunstschilder uit het Engelse Norwich, die jarenlang in Dordrecht en omgeving (o.a. Oud Alblas) heeft vertoefd.

On 4 november 2016 I wrote something about "Drie Papendrechtse melkmeisjes/Three milkmaids from Papendrecht".
I am now convinced that the signature "R.B. Scott" on the painting which is owned by Stichting Dorpsbehoud Papendrecht is from the English artist Robert Bagge-Scott (1849-1925). He spend years in Dordrecht and surroundings (like Oud Alblas).

E. van Dooremalen

R.B. Scott (Robert Bagge-Scott (1849-1925)) - "West Einde te Papendrecht, Z. Holland" (Stichting Dorpsbehoud Papendrecht)(afb. van mw. van Blokland-Visser)
Robert Bagge-Scott (1849–1925) - Goin' a' Milking, South Holland (Norfolk Museums Service)(artuk.org)


(NB. De informatie over het schilderij is door mw. van Blokland gezet op de besloten facebookpagina 'Je bent een echte Papendrechter'.
De eerdere eigenaar (fam. Matena) overweegt nu om het schilderijtje terug te vragen van de Stichting Dorpsbehoud, omdat door een bekende schilder is het geschilderd is.
Op het schilderij staat de houten schuur van de scheepswerf van de familie Matena. Deze schuur was in 1907 in bezit van de familie Matena.
Het schilderij zal waarschijnlijk omstreeks dezelfde tijd gemaakt zijn. Op de plek van de houten schuur (Westeind t/o de huidige van Maerlandstraat) staat een twee-onder-één-kap pand met op de gevel een schip.)

paragraaf
11 juni 2019 · 
Artist Mary G. Hutchinson (1869-1956), wife of E.C. Peixotto, won French honor for her writings in 1934

From the 'Oakland Tribune' of 26 July 1934:

Mrs. Ernest Peixotto Wins French Honor for Writings
Mrs. Ernest C. Peixotto, wife of the prominent writer and artist who is a member of an old California family, today won the title of Chevalier of the French Legion of Honor, dispatches from Paris said. The title was conferred upon her in recognition of her work in writing, painting and as a wartime Red Cross worker, according to the dispatches.
Peixotto, her husband, was made a Chevalier of the Legion of Honor in 1921, and in 1924 was promoted to the rank of officer. He is the brother of Professor Jessica Peixotto of the University of California and Edgar Peixotto, San Francisco attorney.
Their parents, Raphael and Myrtilla Peixotto, were pioneers in California business and social life. Raphael Peixotto, a San Francisco merchant, died in 1910 and his wife in Berkeley four years ago.
Ernest Peixotto and his wife have made their home in the Bay region occasionally, but principally in New York City and Europe. He is director of the United States School of Fine Arts at Fontainebleu. Both are internationally known for their writing and artistic work.

paragraaf
9 juni 2019 · 
Artist/autor Elizabeth Curtis (Mrs. Denis O'Sullivan) also writer of lyrics

Elizabeth Curtis, wife of bariton Denis O'Sullivan (1868-1908) - lived in London, spend summers in Rijsoord - wrote also lyrics:

- "Mountain hymn to the dawn.
Song for mezzo soprano or baritone, with accompaniment of piano and organ.
Words by Mrs. Denis O'Sullivan; music by Mary Carmichael [Mary Grant Carmichael (Birkenhead 1851 - London 17-3-1935)].
Copyright by G. Schirmer, New York. 1898, no. 76400, Dec. 28; 2 copies rec'd Dec. 28, 1898."


- "Three Songs with Piano Accompaniment. Mit Klavier-und Orgelbegleitung. New York: G. Schirmer, 1898.1.: Stay me no more. Text: Ernest Myers; 2.: Sweetheart,sigh no more. Text: Thomas Bailey Aldrich; 3.: Mountain-Hymn to the Dawn. Text: Mrs. D. O'Sullivan."
- "Night and the violets. Lied für hohe Stimme. Text: Mrs.Denis O’Sullivan. Chicago: The John Church Company, 1900."
[https://mugi.hfmt-hamburg.de/artikel/Mary_Carmichael.pdf]

paragraaf
29 mei 2019 · 
Gezamenlijk aan de slag voor bezoekerscentrum

Rond het bouwcontract met v.n.l.r. Christa Gorshart (Natuurbeheer Waalbos), Rob van der Feijst (Zwaluwe Bouw) en Louis van Wijhe (Rijsoordse molen) met daarachter bouwbegeleider Jan Verhaar, energieadviseur Jozef Hurenkamp en Jaap Heester (IJsclub Rijsoord).
Over ongeveer een jaar zal het bezoekerscentrum Waalbos Rijsoord een feit zijn. Afgelopen vrijdag vond bij De Theetuin de ondertekening van het bouwcontract plaats. Zwaluwe Bouw uit Hooge Zwaluwe gaat het gebouw realiseren en zal al komende maand beginnen met het bouwrijp maken van het terrein.
Eind dit jaar zal het bezoekerscentrum casco worden opgeleverd. Daarna is het aan vrijwillegers van de aangesloten organisaties om de afwerking met zoveel mogelijk vrijwilligers te klaren.
"Op die manier drukken we de bouwkosten. We streven ernaar om het bezoekerscemtrum in mei volgend jaar operationeel te hebben" vertelt Christa Groshart van de Stichting Bezoekerscenterum Waalbos. Deze stichting is gevormd door Stichting de Rijsoordse Molen, Stichting Natuurbeheer Waalbos en de IJsclub Rijsoord en omstreken. Het bezoekerscentrum komt nabij de molen en de ijsbaan aan de Waalweg en kan gebruikt worden voor activiteiten en opslag van materialen van beide organisaties.
Natuurbeheer Waalbos is de derde hoofdgebruiker die het bezoekerscentrum kan benutten voor educatie, verzamelplaats voor excursies en koffie- en schaftruimte voor vrijwilligers. Het wordt ook een plek om naar de wc te kunnen, en voorziening die bijvoorbeeld de molenaar nu onbteert.

Oud landschap
Er komt ook een eenvoudige keuken om bezoekers van versnaperingen te kunnen voorzien. Rond het gebouw wordt een groente- en kruidentuin aangelegd om gezonde kost uit het gebied te kunnen presenteren. De verdere inrichting van het terrein brengt het oude beeld van het slagenlandschap met akkerbouw, vlascultuur en graanvelden terug. Het graan zal in de molen tot meel worden verwerkt. "Veder zal het bezoekerscentrum ruimte bieden voor allerlei activiteiten die een relatie hebben met het Waalbos, de molen en lokale cultuur" stellen de initatiefnemers. Zij zien als mogelijkheden ook de ontvangsten van fotografen en vogelaars, workshops en exposities en activiteiten van de Rijsoordse Schilderskolonie.
Ook kan men er in woord en beeld alles vertellen over het Waalbos: "Het doel is om mensen uit de hele regio te laten genieten van de mooie natuur die hier weer vorm gekregen heeft."

Fondsenwerving
Het bezoekerscentrum wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Landinrichtingscommissie en de Landschapstafel. Het gebouw wordt zo duurzaam mogelijk gerealiseerd, maar is voor toepassing van nieuwe technieken afhankelijk van giften en donateurs.
"We schrijven nu alle denkbare fondsen aan om dat voor elkaar te krijgen wat we willen" zegt energieadviseur Jozef Hurenkamp.
Giften voor het Bezoekerscentrum Waalbos kunnen worden gestort op rekeningnummer NL59 RABO 0321 5708 71. Voor meer informatie; www.bezoekerscentrumwaalbos.nl.

paragraaf
28 mei 2019 · 
Portret Wilhelmina D. Hawley door Laura Muntz is verkocht voor $ 15.000

Het portret werd vannacht om ca 02.00 (Nederlandse tijd) (ca 20.00 Toronto tijd), na een korte introductie - ingezet door de veilingmeester op $ 12.000.
De prijs ging snel naar $ 13.000 resp. $ 14.000.
Een man in de zaal bood $ 15.000. Niemand ging hier meer overheen.

paragraaf
22 mei 2019 · 
woensdag 10 juli 2019 Schilderdorp Rijsoord - de Brede School / Art & Dining in restaurant Ross Lovell

Schilderdorp Rijsoord in de Brede School

Ridderkerk - Van 1888 tot 1914 verbleef een groot aantal buitenlandse kunstschilders in Rijsoord. De intentie van de werkgroep 'Schildersdorp Rijsoord' is om bekendheid te geven aan Rijsoord als Schildersdorp. Om die reden wordt er ook dit jaar weer een Schildersdorp Rijsoord georganiseerd. Op 10 juli bent u van harte welkom om als toeschouwer of deelnemer te participeren in dit fantastische evenement.

Leerlingen van de Brede school Ridderkerk en de kunst- en cultuurleerlingen van de voorexamenklassen van het Farelcollege - Ridderkerk zullen hieraan deelnemen.
Alexandra van Dongen, curator van Boijmans van Beuningen zal gastlessen verzorgen op de beide basisscholen over het Schildersdorp. Ze gaat uitleggen waarom er rond 1900 schilders naar Rijsoord kwamen. Waar kwamen die schilders vandaan en wat gebruikten ze om te schilderen. Ze zal ook voorwerpen uit 1900 laten zien, die de schilders inspireerde. Melkbussen, wasrek en oude kleding. De kunstenaars sliepen in hotel Wa(a)rendorp en overdag zaten ze in Ross Lovell. [NB. Ross Lovell bestond in 1900 niet, het hotel aan de Waal bij de brug heette Warendorp of het Rijsoordsch Koffiehuis]

Romantiek
En dan hebben we ook nog de romantic story: De Amerikaanse kunstenares, Wilhelmina Hawley, de overgrootmoeder van Alexandra werd verliefd op een jongen uit Rijsoord. Hij roeide haar met de roeiboot over de Waal. Hij bracht de schilders op mooie locaties.

'mogen de volwassenen in de stijl van 1880-1900 rondlopen'

Aansluitend op de gastlessen zal Simone Bahlman teken- en schilderdocent namens de Brede School Rijsoord tekenlessen geven aan de bovenbouw groepen van Rijsoord.

Door onder schooltijd bezig te zijn met dit onderwerp, hopen we dat de kinderen ook 10 juli na schooltijd mee gaan doen aan de Schildersdag in Rijsoord vertelt Terry Wisse. De kinderen hebben veel gehoord / gedaan en dat zorgt ervoor dat kinderen belangstelling krijgen voor de geschiedenis van hun dorp. Op 10 juli kunnen kinderen ook meedoen aan de Schildersdag. Ze kunnen verkleed rondlopen. En zij kunnen als model getekend of geschilderd worden, maar zo mogen natuurlijk ook zelf gaan tekenen vertelt Erna Wouters. Ook kunnen ze meedoen aan de Brede School activiteit waarin je kleding kunt maken om mee rond te lopen. Samen met je ouders of opa of oma maak je kleding die 100 jaar geleden gedragen werd. En natuurlijk mogen de volwassenen in de stijl van 1880 tot 1900 rond lopen. Het hele gebied ziet er dan uit als een foto van 100 jaar geleden.

's Avonds is er voor belangstellenden de kans om zich in te schrijven voor aan "Art & Dining" in Ross Lovell.
U kunt dan genieten van een 3-gangen diner en tussen de gangen door wordt u geinformeerd over de historie van Rijsoord als schildersdorp.

Onderschools:
13 juni 09.15 - 10.00 Les 1 Piramide groep 6 Alexandra van Dongen
13 juni 10.30 - 11.15 Les 2 Piramide groep 7 Alexandra van Dongen
13 juni 12.30 - 12.30 Les 3 Klimop groep 7-8 Alexandra van Dongen

13 juni 10.15 - 11.15 Tekenles aansluitend op les 1 Alexandra van Dongen Simone Bahlman
13 juni 11.30 - 12.30 Tekenles aansluitend op les 1 Alexandra van Dongen Simone Bahlman
13 juni 12.45 - 13.45 Tekenles aansluitend op les 1 Alexandra van Dongen Simone Bahlman

Naschools:
Woensdag 26(24) Juni 14.00 - 15.00 u Kleding maken door Erna Wouters
Woensdag 10 Juli 13.30 - 15.30 Figuranten begeleiden door Erna Wouters
Woensdag 10 Juli 13.30 - 15.30 Tekenles begeleiden door Simone Bahlman
Woensdag 10 Juli 15.30 - 16.00 Inrichten expositie Ross Lovell door Simone Bahlman

In de ochtend van 10.30 tot 12.00 uur zullen we ons focusssen op het landschap.
In de middag van 13.00 tot 14.30 uur gaar we figuurtekenen.
Speciaal voor deze gelegenheid zijn er kinderen en volwassenen gekleed in Rijsoordse klederdracht.

paragraaf
22 mei 2019 · 
26 juni 2019 - ((Brede School) CBS De Klimop Rijsoord) Maak je eigen outfit voor Schildersdorp Rijsoord

Informatie
140 jaar geleden kwamen er wereldberoemde schilders naar Rijsoord om daar te schilderen. Ze schilderde vooral spelende kinderen, boeren en boerinnen in het prachtige Rijsoord. Op woensdag 26 juni 2019 gaan we je outfit maken die je kunt dragen op de schildersdag op 10 juli tussen 13.30-15.30 uur.

De kleding gaan we maken samen met je vader, moeder of je opa en oma.

Details
Groep 1,2,3,4,5,6,7,8
Dag woensdag
Tijd 14:00 uur tot 16:00 uur
Data 26 juni 2019
Aanbieder(s) Brede School Rijsoord
Docent Erna Wouters
Locatie(s) CBS De Klimop Rijsoord
Max. deelnemers 20
Kosten € 0.00
Bijzonderheden
Verzamel vast kleding uit de Ot en Sien tijd, deze gaan we aanpassen naar de mode van destijds.... (de Brede School zal zorgen voor de juiste materialen hiervoor)
Met je nieuwe outfit loop je rond op de Schildersdag in Rijsoord waar ook mee kan doen met oud "Hollandsche" spelletjes. Je wordt dan geschilderd of gefotografeerd door de kunstenaars. Je mag natuurlijk ook zelf tekenen op deze dag.

paragraaf
15 mei 2019 · 
Canadese kunstveiling 27 mei 2019: Portret van Wilhelmina D. Hawley (1860-1958) door Laura Muntz

Laura Muntz - Portret Wilhelmina D. Hawley (veilinghuis Waddingston's 27 mei 2019)
Op 27 mei 2019 wordt tijdens de veiling 'Canadian & Inuit Fine Art' van het veilinghuis Waddingtons's geveild:

"58 LAURA ADELINE MUNTZ LYALL, O.S.A., A.R.C.A.
LADY IN WHITE

oil on canvas, laid down on board
inscribed on the reverse "From the estate of Robt. H. Reid - London, Ont. (said to be a portrait of Mrs. Robt. H. Reid)"
57 ins x 37.5 ins; 144.8 cms x 95.3 cms
Estimate $20,000-$30,000"

"About artist/note:
Laura Muntz Lyall (1860-1930) was born in England and immigrated to Canada with her parents when she was ten years old. She loved to draw and paint as a child and eventually attended the Ontario School of Art, forerunner of OCAD University. She pursued further studies in London at the St. John's Wood Art School in 1889 and by the fall of 1890 was back in Canada where Joan Murray explains, she began studying under George Reid “gaining ideas about drawing and painting the figure from him, particularly the way light sculpts form."

Murray continues: "Reid was now painting full-scale canvases of individuals strongly modelled by light" and Muntz "undoubtedly saw examples of Reid's work...which had enjoyed considerable success in Paris." In 1891, Muntz decided to travel to Paris to further her training. She opted to study at the Academie Colarossi as so many Canadians did but also because Colarossi was one of the few academies that accepted women as students. By 1894 she had one of her paintings accepted for exhibition at the Paris Salon which brought her a great deal of cachet.

While in Paris Muntz shared her apartment with a young American painter, Wilhemina Hawley. They roomed together from 1893 to 1897 and in their final year together, Muntz painted a full-length portrait of Wilhemina, believed to be this lot. Joan Murray describes it this way: "Here Hawley wears a sumptuous gown and fingers a long chain - perhaps to indicate that this piece of jewellery holds a portrait of someone dear to her." A photograph of the painting was reproduced in the Toronto Globe a few years later in April 1899, the same year that a portrait of Hawley (no.122) was exhibited at the Women's Art Association of Canada in Toronto, lent by Muntz. Muntz had returned to Canada a year prior in 1898.

While this lot was entrusted to us with a history that presumed it to be a portrait of Mrs. Robert H. Reid of London, Ontario, this seems not to be the case unless Muntz decided to use the original Hawley portrait as inspiration for a commissioned portrait of Mrs. Reid. It seems far more likely that the sitter was incorrectly identified as Mrs. Reid and that this painting is the large portrait that was exhibited both in Paris in 1897 and Toronto in 1899.

Literature:
Joan Murray, Laura Muntz Lyall, Impressions of Women and Childhood, McGill-Queens University Press, Montreal & Kingston, 2012, pages 12-13, 15, 21 and 26, and page 21 for the photograph of the oil painting reproduced in the Globe in April 1899.

Provenance:
Private Collection, Toronto
"

paragraaf
29 maart 2019 · 
Tentoonstelling Blanche A. Hamilton opent een week later

"Blanche Douglas Hamilton, ‘buitenkrabbels en reisschetsen"
6 april t/m 2 juni 2019 in de Rabozaal

In het Noord-Veluws Museum in Nunspeet is van 6 april t/m 2 juni 2019 een selectie te zien uit de ruim 200 tekeningen
die Teylers Museum Haarlem eind 2017 aan het Noord-Veluws Museum heeft geschonken.
De Engelse kunstenares Blanche Douglas Hamilton (1853-1927) vestigde zich in 1896 of 1897 in het dorpje Elspeet ...
"

paragraaf
24 maart 2019 · 
Afbeelding van de huisjes in de Kerksingel en de Singelkerk te Ridderkerk

Op Ebay staat een afbeelding van de kerk te Ridderkerk met als omschrijving: 'ANTIQUE SMALL SIGNED WATERCOLOUR PAINTING
RIDDERKIRK CHURCH HOLLAND C 1900 (9x7 inch)
'.
Het signatuur van de maker is helaas niet duidelijk. (?Jan Bos Wz, prentkunstenaar, geb. De Bilt 1832, overl. Utrecht 1897?)paragraaf
24 maart 2019 · 
Het grote schilderij 'De Brief' (of 'De Tijding'?) van Roland Lary (1855-1932) alweer te koop

Op de website van de Kunstgalerie Molen van Orden (Apeldoorn) wordt aangeboden
Kunstenaar: Larij Ronald(sic!)
Afmeting: 100x80
Nummer : 212121
Prijs : 2500 euro

(zie het eerdere nieuwsbericht van 24 juni 2016 op deze website)

paragraaf
16 maart 2019 · 
Aquarel van de Amerikaanse kunstschilder Frank F. English (1854-1922)

"Painted in Holland by F.F. English 1899. To Gertrude on her 14th birthday October 17rd"

Stelt dit het Schalksedijkje te Rijsoord voorstellen? Met op de achtergrond hotel Warendorp?
NB.
(reactie juli 2019:) Dit is niet Schalksedijkje te Rijsoord.
De afbeelding is te vergelijken met de photochrom print 'Village near Dordrecht, Dordrecht, Holland' uit ca 1890-1900 uit de 'Photochrom Print Collection' (Photoglob Company (Zürich, Switzerland) / Detroit Publishing Company, 1905).
De dijk zal de Noordendijk bij Dordrecht zijn (of mogelijk een dijk te Dubbeldam).

paragraaf
15 maart 2019 · 
Portret van kunstenares Dorothy K. Richmond (door Norman Garstin)

Portrait of D.K. Richmond


Item details
Name Portrait of D.K. Richmond
Production Norman Garstin; artist; 1903; Netherlands
Classification oil paintings, portraits
Materials oil paint, canvas
Material Summary oil on canvas
Dimensions Image: 660mm (width), 815mm (height), Frame: 887mm (width), 1041mm (height), 64mm (depth)
Registration Number 2015-0019-1
Credit line Purchased 2015

Overview
Text originally created for Tūrangawaewae: Art and New Zealand exhibition at Te Papa, March 2018.
A New Zealand artist abroad, painted by her Irish tutor.
Dorothy Kate Richmond (1861–1935) took summer sketching classes with Norman Garstin in France, Cornwall, Belgium, and Holland between 1901 and 1903.
She and her travelling companion, the painter Frances Hodgkins, agreed that in Garstin they had met their ‘ideal artist & man at last’. The pair exhibited together in Wellington on their return – but while Hodgkins pursued a career overseas, Richmond remained, becoming a central figure in the local art scene.

paragraaf
12 maart 2019 · 
(13 maart 2019) Wereldverhalen met Alexandra van Dongen

Op woensdag 13 maart organiseert het Servicebureau Onderwijs&Cultuur Wereldverhalen met Alexandra van Dongen voor de bewoners van de Reyerheem en inwoners van Ridderkerk van 14.00-15.00 uur in Ontmoetingsplein Reyerheem Ridderkerk.

Wereldverhalen met Alexandra van Dongen
Kunsthistorica Alexandra vertelt haar persoonlijke verhaal over de verrassende geschiedenis van schildersdorp Rijsoord. Wist u dat tussen 1888 - 1914 vele buitenlandse kunstenaars naar Rijsoord kwamen om te schilderen? Alexandra neemt een schilderij van haar overgrootmoeder mee, de Rijsoordse Mientje van Nes.
Deelname
Wilt u naar deze activiteit komen? Leuk! Aanmelden vooraf is niet nodig. U bent van harte welkom op de dag zelf. Deelname is gratis.
Cultuur Dichtbij Ridderkerk
Wereldverhalen met... is onderdeel van ‘Cultuur Dichtbij’, een samenwerkingsverband tussen de Reyerheem, Gasterij de Ontmoeting van de Riederborgh en het Servicebureau Onderwijs&Cultuur waarbij inwoners uit Ridderkerk elkaar ontmoeten via diverse cultuurdisciplines. Cultuur Dichtbij wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Stichting Fonobori.
Cultuur Dichtbij, een middag waarbij oude verhalen herleven en nieuwe herinneringen gemaakt worden.

paragraaf
25 februari 2019 · 
Every woman's encyclopaedia (1910)

In de 'Every woman's encyclopaedia' (London) uit 1910 staat:

WHERE TO STUDY ART ABROAD (by Gladys Beattie Crozier)
Art Schools and Studios in Holland - Famous Sketching Centres in Holland


... Rysoort, near Dordrecht, is highly prized as a sketching ground for the sake of the picture-making possibilities afforded by its river and landscape.
Katwyk-aan-Zee and Nordwijk-aan-Zee offer speldid field for painters of marine subjects ...

Some Favourite Spots
At Rysoort the only place te stay at is Pension Vink, where the charge is about 4s a day. The food and accommodation are very simple, speak enthusiastically in its praise.
There is a large studio, many windmills, and much boating, and a steam tram, which runs to Rotterdam, and to Dordrecht.
Other sketching centres which may be mentioned are Rolde and Giethoorn, in Drenthe; and Domburg, in Zeeland, near Flushing; and there are man more.

paragraaf
21 februari 2019 · 
Buren vrezen overlast bezoekerscentrum Waalbos

DEN HAAG / RIJSOORD Twee buren en restaurant Ross Lovell snappen niet waarom het bezoekerscentrum Waalbos per se naast de molen aan de Waalweg moet komen, zo bleek tijdens een rechtszaak ... etc.

paragraaf
16 februari 2019 · 
Het uithangbord van hotel Warendorp te Rijsoord (gem. Ridderkerk)

.Het uithangbord van Zweeloo (cafe Mensingh H. Been) lijkt aan de bovenkant veel op het uithangbord van hotel Warendorp:
de omslagen puntige ijzers.

paragraaf
23 januari 2019 · 
Blanche Douglas-Hamilton (1853-1927) ontmoette de Dordtse kunstschilder Roland Lary in Rijsoord in 1896 of 1897

Blanche Douglas-Hamilton - Bomkade, Dordrecht
Na de dood van B. Douglas-Hamilton schreef de Haarlemse kunsthandelaar J.H. de Bois in het Haarlem's Dagblad van 10-11-1928:

".... Blanche bleef veel reizen, teekende en schilderde overal en kwam omstreeks 1895 in Nederland.
Zij maakte te Rijsoord met den Dordtschen schilder R. Larij kennis, stelde zich onder diens leiding en werkte met hem te Rijsoord
en te Heeze. Ons land verwierf haar duurzame genegenheid; zij vestigde zich te Elspeet en had daar dertig Jaar lang haar woning ...."


Tekeningen van Blanche Douglas-Hamilton (1853-1927) zijn vanaf 30 maart 2019 te zien in het museum in Nunspeet.

30 maart t/m 2 juni 2019 in de Rabozaal
Een selectie uit de ruim 200 tekeningen die Teylers Museum in december 2017 aan het Noord-Veluws Museum heeft geschonken.
De Engelse kunstenares Blanche Douglas Hamilton (1853-1927) vestigde zich in 1896 of 1897 in het dorpje Elspeet.
Veel van de tekeningen laten het landleven op de Veluwe zien, maar ook zijn er veel tekeningen van haar reizen in België, Zwitserland en Israël.


Miss Blanche Douglas Hamilton, Pen-y-Brygn, Bryn-rd., Swansea (Year's art 1894)