Mooie avond van de Volksuniversiteit.
Mej. Ballintijn (Elspeet) sprak over: „Zweden".
Voor de Volksuniversiteit Nunspeet sprak j.l. dinsdagavond Mej. Ballintijn uit Elspeet over het onderwerp „Zweden".
Zij was gekleed in een Zweedse klederdracht. Met behulp van kleurendia's liet zij voorbeelden zien van de wereldberoemde weefkunst, die, door Vlaamse wevers ingevoerd, tot een ongelooflijk hoog peil werd opgevoerd. Deze kunst wordt ook nu nog veel in Zweden beoefend.
Vervolgens zagen we hoe een broer van de beroemde Nobel een middel gevonden had om de eigen sfeer van een plaats te behouden. Hij kocht eenvoudig alle gronden op en zodoende nam hij de exploitanten van bedrijven die „leven in de brouwerij" wilden brengen", alle troeven uit handen. Prachtige opnamen had mej. Ballintijn ook gemaakt van bet stadje Böstad. Overal zag men de kleuren blauw en goud, de kleuren van de zee en het land, die men terug vindt in het blauw en geel van de Zweedse vlag.
Tot de fraaiste opnamen behoorden o.i. die in het tuinmuscum, gesticht door een der grootste kunstenaar van Zweden, Rudolf Abelien. Geen praktisch mens, maar wat hij in deze unieke tuin schiep, bekoort jaarlijks vele duizenden. Over de gewoonten in Zweden vertelde zij dat het huwelijk vaak gesloten wordt in een hotel, waar een kapel is ondergebracht, zodat men na de plechtigheid (op zondag) zo naar de hoger gelegen eetzaal kan gaan. Over het kerkelijk leven vertelde mej. Ballintijn, dat de hervorming in Zweden heel anders is gegaan dan bij ons. "Meer zoals Luther het bedoeld heeft, als een correctie". Men vindt in Zweden in iedere kerk dan ook nog de crucifix.
De spreekster noemde in 't bijzonder Stockholm, „de stad met de rose daken". Ze toonde hiervan vele voorbeelden. Het schitterende raadde wekelijkse was als over de inrichting en verzorging van kippenhokken. Vooral de landbouwende bevolking was eer ingenomen met deze tentoonstelling.
NB.
Antonia Gerarda Ballintijn, geb. Breda 12-1-1915, overl. De Bilt 1-4-1979, dochter van Andries Ballintijn (1875-1947) en Gerarda Wilkes (1883-1936).