rijsoord banner

Wilhelmina Douglas Hawley

[oude website: wdhawley.org (2005)]

Home

Deze nieuwe website over de Amerikaanse kunstenares Wilhelmina Douglas Hawley is vanaf 17 december 2005 online. Op die dag werd een tentoonstelling over haar werk geopend in het Panorama Mesdag te Den Haag (t/m 17 april 2006).

De titel van de tentoonstelling in Den Haag is "An American in Holland". Vanaf 22 April 2006 zal de tentoonstelling onder de titel "Dromen van Rijsoord" in de Oudheidkamer te Ridderkerk (nabij Rijsoord) worden gepresenteerd, tot en met 27 mei.

We voegen continu nieuwe gegevens aan deze website toe, bezoek ons gerust nog eens.Home
Introductie
Kunstwerken
Boek
Recencies
Links
Colofon
ContactHet project 'Dromen van Rijsoord' is mede mogelijk gemaakt door genereuze bijdragen van


Kunst&Zo;
kunst, lijsten en conservering
Stevinstraat 133
2587 ED Den Haag
tel./fax.: ++ (0)70 3515322
e-mail: steijn10@zonnet.nl

paragraaf

Introductie
De Amerikaanse schilderes Wilhelmina Douglas Hawley wordt op 13 juli 1860 geboren te Perth Amboy, een kleine kustplaats in New Jersey vlakby New York. Haar ouders, de in Canada geboren danseres Isabella Merritt (1838-1904) en kustwachtofficier Peter Radcliffe Hawley (1829-1884), verhuizen in 1867 met hun kinderen naar St. Albans in Queens, een buitenwijk van New York City. Vanaf haar twaalfde jaar, wanneer Wilhelmina gedurende een jaar met haar grootouders door Europa reist, houdt ze een dagboek bij.

Gestimuleerd door haar twee ongetrouwde en reislustige tantes Florence en Georgina Merritt begint Wilhelmina in 1879 in New York met haar kunstopleiding aan de Cooper Union Womens Art School. Een jaar later stapt ze over op de progressieve Art Students League of New York, een kunstacademie waar ze zich als getalenteerd studente verder ontwikkelt en na enkele jaren gekozen wordt tot (eerste vrouwelijke) vice-president.

Tijdens haar studie heeft ze les van bekende Amerikaanse kunstenaars zoals William Merritt Chase, Julian Alden Weir, Charles Yardley Turner en Kenyon Cox. Ook ontmoet ze in New York diverse kunstenaars uit Europa, zoals de Ierse schrijver Oscar Wilde (1854-1900), met wie ze in 1883 several long talks about books, art, etc. (lange gesprekken over boeken, kunst, etc.) voert tijdens zijn American Lecture-tour. In 1888 leert ze de Russische schilder Vassili Vassilievich Vereschagin kennen, die haar met de opbeurende woorden never be discouraged (laat je nooit ontmoedigen) aanspoort om door te gaan met haar werk, toen ze hem vroeg wat het belangrijkste uitgangspunt van een kunstenaar moet zijn.

In het voorjaar van 1892, na een zonnige overwintering op het eiland Bermuda en een verbroken verloving aldaar met een mysterieuze Engelsman, besluit Wilhelmina naar Parijs te gaan om haar kunstopleiding te vervolgen: for two years or perhaps forever, zoals in haar dagboek is te lezen. In de zomer van dat jaar komt ze in de Franse hoofdstad aan en schrijft zich in bij de Academie Julian. Dit is een van de twee professionele kunstopleidingen in de Franse hoofdstad, waar vrouwelijke en buitenlandse kunstenaars worden toegelaten, dit in tegenstelling tot de Ecole des Beaux Arts, waar dat vanaf 1897 pas mogelijk is. Voordat in september het Parijse academie-seizoen weer begint, reist Wilhelmina die zomer twee maanden door Belgie en Nederland en bezoekt ze op 4 juli voor het eerst het vlasdorp en de schilderskolonie Rijsoord, nabij Dordrecht, waar inmiddels sinds 1888 kunstenaars werkzaam zijn.

In Parijs heeft Wilhelmina les van verschillende Franse kunstenaars, zoals Paul-Joseph Blanc (1846-1904), Pierre Fritel (1853-1942), Benjamin Constant (1845-1902), Louis-Auguste Giradot (1856-1933) en Jean-Paul Laurens (1838-1921). In 1893 boekt Wilhelmina haar eerste successen op de Franse academie en wint een prijs voor beste compositie. Voor het eerst wordt Wilhelminas werk dat jaar geselecteerd voor de Parijse Salon, en is haar Holland Peasant Girl (1892 Rijsoord) in New York te zien op een expositie van de National Academy of Design.

Ook de Canadese kunstenares Laura Muntz (1860-1930) komt naar Parijs om te studeren aan de Academie Colarossi, waar ze Wilhelmina ontmoet in 1893. Ze gaan samenwonen en werken in Wilhelminas atelier aan de Rue Notre-Dame-des-Champs op no. 111. Daar maakt Wilhelmina ook kennis met de inmiddels befaamde Amerikaanse kunstenaar James Abbott McNeill Whistler (1834-1903), die haar overbuurman blijkt te zijn. Wilhelmina en James wonen en werken schuin tegenover elkaar in de Rue Notre-Dame-des-Champs, nabij het Palais de Luxembourg, raken bevriend en komen regelmatig bij elkaar op atelierbezoek. Wilhelmina heeft inmiddels een aanstelling gekregen als docent aan de Parijse Academie Colarossi.

Back in Rijsoord, Wilhelmina enjoyes the company of her six grandchildren, who often spend their summer holidays with her at the house. She continued recording her memories in her journal for many years, and her notes contains much else of interest, about the period of the Second World War for one thing. Wilhelmina supports the local community in any way she can. Shortly after the war, she donates some water colors to members of the community while thanking them for their help and food during the difficult years during the war. In 1958 she passes away at the amazing age of 97.

In de zomermaanden, als de kunstacademies gesloten zijn, brengt Wilhelmina regelmatig haar tijd met Laura Muntz door op het Franse platteland en Rijsoord om te schilderen en les te geven. Het Zuid-Hollandse dorp is inmiddels sinds 1888 uitgegroeid tot een bescheiden internationale kunstenaarskolonie waar Amerikaanse, Engelse, Franse en Duitse kunstenaars en kunststudenten in de zomer verblijven. Rijsoord is goed bereikbaar omdat er sinds 1821 de Koninklijke Straatweg der 1ste Klasse no 7 (de huidige Rijksstraatweg) dwars door het dorp is aangelegd, waardoor het langs een van de belangrijkste Europese verbindingswegen gelegen is, tussen Parijs en Den Haag. Daardoor passeerden vele reizigers en ook kunstenaars het landelijke dorpje Rijsoord.

Tijdens haar verblijf in Rijsoord logeert Wilhelmina in Hotel Warendorp (het huidige restaurant Hermitage), een nog steeds bestaand markant gebouw dat in de 18de eeuw eerst recht- en tolhuis was en vervolgens als herberg in gebruik is genomen. Het fungeert als het hoofdkwartier van de internationale summer academy. Op de eerste verdieping onder het dak is zelfs een kunstenaarsatelier ingericht, waar de kunstenaars hun werken ophangen en er ook kunnen werken als het weer te slecht is om buiten te schilderen. Vanuit haar positie als docent aan de Parijse Academie Colarossi neemt Wilhelmina haar studenten in de zomermaanden mee naar Rijsoord.

Een van de eerste kunstenaars die Rijsoord bezocht is de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar John H. Vanderpoel (1857-1911), geboren Johannes van der Poel uit Haarlemmermeer. Voordat zijn familie naar Amerika (Chicago) emigreerde in 1869, woonden zijn ouders Jan van der Poel and Maria van Nes enige tijd in de Burghoeve op de Pruimendijk in Rijsoord. In 1889, aan de Waalweg 3, begon een nicht van John Vanderpoel, Volksje Noorlander en haar echtgenoot een nieuw onderkomen voor passerende reizigers en kunstenaars, genaamd Pension Noorlander, dat vlak achter Hotel Warendorp werd gebouwd.

De aanwezige kunstenaars worden steeds door Rijsoordse roeiers met hun schildersezels en materialen naar de location of the day geroeid. In 1899, tijdens een van deze roeitochten, maakt Wilhelmina kennis met de Rijsoordse landbouwer Bastiaan de Koning. Ze worden verliefd en een jaar later - Wilhelmina is dan veertig - kondigen zij hun verloving aan. Ze trouwen op 5 december 1901. Het echtpaar gaat wonen in een voormalige tuinderswoning gelegen aan de Rijksstraatweg no. 66. In 1904 wordt daar hun enige kind geboren, Georgina Florence de Koning, vernoemd naar Wilhelminas lievelingstantes.

Vermoedelijk is Wilhelmina rond die tijd grotendeels gestopt met schilderijen, na een artistieke carriere van 25 jaar. Aangezien ze niet al haar werk dateerde en signeerde is het niet geheel duidelijk wanneer ze werkelijk met schilderen is opgehouden. Enkele jaren na de geboorte van haar dochter gaat ze in ieder geval wel weer met enige regelmaat naar Parijs en New York om haar familie en oude vrienden uit het kunstcircuit te ontmoeten tentoonstellingen te bekijken. In 1915 heeft het echtpaar als huishoudster en kindermeisje Trui van Nielen in dienst genomen. Troy zoals Wilhelmina haar noemde, vormt de spil van de familie, en zorgt voor Bastiaan en Georgy als de vrouw des huizes op stap is naar het buitenland.

In 1930 trouwt Wilhelminas dochter Georgy met Hans van Dongen. Samen met haar schoonzoon reist Wilhelmina in 1933 op 73-jarige leeftijd voor enige maanden naar New York om enige familiezaken af te handelen. Ze maakt van de gelegenheid gebruik om haar favoriete musea te bezoeken en om haar broer, de bekende ballonvaarder en luchtvaartpionier Alan Hawley, te kunnen te zien.

Bij terugkomst in Rijsoord geniet ze vervolgens van haar zes kleinkinderen, die regelmatig, ook tijdens hun studie, bij haar logeren. In haar dagboek zijn de oorlogsjaren in Rijsoord uitgebreid in haar dagboek mee te lezen. In 1940 ze is dan inmiddels tachtig jaar wordt de familie door de Duitsers tijdelijk uit hun huis gezet. Wilhelmina zet zich alsnog enorm in voor de Rijsoordse dorpsgemeenschap en ondersteunt hen waar ze maar kan in deze moeilijke periode. Kort na de oorlog schenkt ze enkele inwoners een aquarel in ruil voor hun hulp en voedsel tijdens de oorlog. In 1958 overlijdt ze op 97-jarige leeftijd in haar geliefde huis in Rijsoord.

Een aanzienlijk deel van de schilderijen, aquarellen en tekeningen uit Wilhelminas Parijse en Rijsoordse periode zijn in de familie bewaard gebleven. Het dagboek en het werk zijn aanleiding geweest om een overzichtstentoonstelling en boek samen te stellen over de artistieke carriere van Wilhelmina. Het boek is getiteld Dromen van Rijsoord/Dreaming of Rijsoord. Wilhelmina Douglas Hawley 1860-1958 dat verschenen is in december 2005 bij Uitgeverij Thoth in Bussum (zie de pagina over het boek voor meer informatie).

Home
Introductie
Kunstwerken
Boek
Recencies
Links
Colofon
Contact


paragraaf

Kunstwerken


Lijst van kunstwerken in familiebezit
Nr 1 : Berglandschap
Gouache op karton 9 x 12,8 cm
Gesigneerd 'Minnie Hawley'
Gedateerd 1872 (Italie of Zwitserland)
Opschrift (achterzijde): '1872 - 12 years old Minnie Hawley'
Particulier collectie Reproductiefotografie door Floor van Dongen
                                                                                                                                                                                                                                                         
Nr 2 : Modeltekening van oude man
Houtskool op papier 62,2 x 45 cm
Ongesigneerd
Gedateerd 'Dec. 30 - 93' (1893, Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 3 : Modeltekening van jonge vrouw
Houtskool op papier 61,7 x 47 cm
Gesigneerd (achterzijde) 'Hawley'
Gedateerd 'Jan. 13, 1894' (Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van DongenNr 4 : Modeltekening van vrouw met zwart haar
Houtskool op papier 62 x 43 cm
Ongesigneerd
Gedateerd 'Dec - 1895' (Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 5 : Modeltekening van jongeman
Houtskool op papier 64 x 45 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1893-1895, Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 6 : Modeltekening van jonge vrouw
Houtskool op papier 64 x 45 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1893-1895, Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 7 : Modeltekening van jonge vrouw
Houtskool op papier 62 x 45 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1893-1895, Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Home
Introductie
Kunstwerken
Boek
Recencies
Links
Colofon
Contact


Nr 8 : Stilleven met vissen, koperen ketel en azijnfles
Aquarel 35 x 71 cm
Gesigneerd (op voorzijde) W.D. Hawley, en (op achterzijde lijst) 111 Rue Nôtre Dame-des-Champs Wilhelmina Douglas Hawley
Gedateerd 1894 (Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 9 : Tulpen in vaas
Aquarel 42,5 x 68 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 10 : Vaas met rozen
Aquarel 28,5 x 37,5 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 11 : Stilleven met steelpan, fles, suikerpot en tomaten
Aquarel (voorstudie in potlood op achterzijde) 34 x 51 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
NNr 12 : Stilleven met meloenen
Aquarelschets 22 x 56 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 13 : Zelfportret
Aquarel 25 x 30 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley'
Gedateerd 1897 (Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 14 : Oranges & Chianti Wine
Potloodschets 15 x 20 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 15 : Sigaretrokende jonge vrouw op stoel
Aquarel 12,5 x 11 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, Parijs)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 16 : Maria met Christuskind
Aquarel (verm. naar Italiaans voorbeeld) 30 x 9,6 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 17 : Dansende figuren
Aquarel (vermoedelijk naar fresco) 17 x 18 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 18 : Lezend meisje
Potloodschets 13,5 x 9 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley'
Ongedateerd (1892-1900)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 19 : Portrait d'une fille de Louis XV en Versailles
Potloodschets 16,5 x 11,5 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, Parijs)
Opschrift: 'grey white with blue scarf curtain blue grey stone background' (studie naar Jean Marc Nattier, 1675-1776)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 20 : Portrait de jeune femme
Potloodschets 16,5 x 11,5 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, Parijs)
Opschrift: 'blue velvet + light brown fur dark grey background + raw amber' (studie naar François Boucher, 1703-17..)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 21 : Portrait de femme
Potloodschets 16,5 x 11,5 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, Parijs)
Opschrift: '(cobalt)blue dress + black mantle white lace + grey background' (studie naar 'École française XVIIIe Siècle')
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 22 : L'Etude
Potloodschets 16,5 x 11,5 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, Parijs)
Opschrift: 'yellow sleeves, dark green body, grey + red edged books'(studie naar Fragonard)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 23 : Down the Street
Potloodschets 21 x 13,5 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1894, Villefranche-sur-mer, Zuid-Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 24 : Old Street
Potloodschets 21 x 13,3 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1894, Villefranche-sur-mer, Zuid-Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 25 : From the bureau du Sants
Potloodschets 21 x 13,2 cm
Ongesigneerd
Gedateerd 'Oct. 29th, 94 Villefranche-sur-mer' (1894, Zuid-Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 26 : From the road
Potloodschets (achterzijde van 27: 'Pierre and the oil jar') 21 x 13 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1894, Villefranche-sur-mer, Zuid-Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 27 : Pierre and the oil jar
Potloodschets (achterzijde van 26: 'From the road') 21 x 13 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1894, Villefranche-sur-mer, Zuid-Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 28 : Pierre
Potloodschets 21 x 13 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1894, Villefranche-sur-mer, Zuid-Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 29 : Morey [Moret?]
Potloodschets 21 x 12,6 cm
Ongesigneerd
Gedateerd 'Sept. 15th' (1894, Moret sur Loing, Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 30 : Landschap
Aquarel 30,6 x 41 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1895 of 1896, Varangéville, bij Dieppe, Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 31 : Landschap
Aquarel 28 x 38,5 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1895 of 1896, Varangéville, bij Dieppe, Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 32 : Landschap
Aquarel 30 x 40 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1895 of 1896, Varangéville, bij Dieppe, Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 33 : Kustlandschap
Aquarel 11,8 x 14,1 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1895 of 1896, Varangéville, bij Dieppe, Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 34 : Kustlandschap met zeilbootje
Aquarel 13,5 x 19,5 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1895 of 1896, Varangéville, bij Dieppe, Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 35 : Moeder met kind
Aquarel (zie bijbehorende voorstudie nr. 36) 38 x 29 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, mogelijk Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 36 : Moeder met kind
Potloodschets (is voorstudie van aquarel nr. 35) 11 x 10 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1900, mogelijk Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
NNr 37 : Roos
Aquarel 21,5 x 22 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley'
Gedateerd Nice '95 (1895, Nice, Zuid-Frankrijk)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 38 : Twee vrouwen bij de rivier de Waal
Olieverf op doek 73,5 x 61 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley'
Gedateerd '94 (1894, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 39 : Vrouw wast doeken in de rivier de Waal
Olieverf op doek 59 x 44,5 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 40 : Jonge vrouw in weiland
Olieverf op doek 37,4 x 42,6 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 41 : Moeder met kind op het gras
Olieverf op doek 74 x 92 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 42 : Keukeninterieur met moeder, kind en poes
Olieverf op doek 58 x 78,4 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 43 : Boereninterieur met jonge vrouw en lapjeskat
Olieverf op doek 49 x 67 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 44 : Interieur met moeder, twee kinderen en kat
Olieverf op doek 58 x 72 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 45 : The Cold Bath [Het koude bad]
Aquarel (2de versie) 66 x 46 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley'
Gedateerd '97 (1897, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 46 : Weiland met vlasschoven
Aquarel 32 x 47 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley'
Gedateerd '98 (1898, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 47 : Vrouw gezeten aan de waterkant
Aquarel 50,5 x 34,5 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley'
Gedateerd 'Holland 98' (1898, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 48 : Molen in landschap
Aquarel 34,4 x 28,5 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley'
Gedateerd '99 (1899, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 49 : Molen aan de rivier de Waal
Aquarel 58 x 39 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley'
Gedateerd '99 (1899, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 50 : Pijprokende oude man - Piet Molendijk
Aquarel 25 x 17,8 cm
Gesigneerd 'W.H. de Koning'
Ongedateerd (ca. 1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 51 : Portret van Rijsoordse vrouw
Aquarel 38 x 27 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 52 : Breiend meisje in weiland
Aquarel 55 x 38 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 53 : Breiende jonge vrouw in weiland
Aquarel 55 x 38 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 54 : Vrouw in roeiboot
Aquarel 55 x 38 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley'
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 55 : Vrouw bij rivier de Waal
Aquarel 27 x 26,2 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 56 : Mientje van Nes aan het repelen (vlas) (Mina Cornelia Johanna van Nes, 1879-1967; zie www.meima.nl/25-wilhelmina-douglas-hawley)
Aquarel 60 x 32 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 57 : Jonge vrouw in keuken
Aquarel 36 x 18,7 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 58 : Vrouw in deuropening met melkkan
Aquarel 43,4 x 19,8 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley Rijsoord'
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 59 : Zeisende boer in weiland
Aquarelschets 12,5 x 21,2 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 60 : Zeisende boer in weiland
Aquarelschets 12,5 x 21,2 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 61 : Waterlelies
Aquarel 22,3 x 30 cm
Gesigneerd 'W.D. Hawley'
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 62 : Moeder met kind aan het wandelen
Potloodschets 22 x 15,8 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen
Nr 63 : Moeder met kind aan het wandelen
Potloodschets 22 x 16 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van DongenNr 64 : Man en vrouw met landbouwgereedschap
Potloodschets 22 x 15,5 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

Nr 65 : Moeder met kind
Potloodschets 13,5 x 10,1 cm
Ongesigneerd
Ongedateerd (1892-1904, Rijsoord)
Particulier collectie
Reproductiefotografie door Floor van Dongen

paragraaf

Boek


Dromen van RijsoordHet bijbehorende boek "Dromen van Rijsoord. Wilhelmina Douglas Hawley (1860-1958)" verschijnt op 17 december, geschreven door Alexandra Gaba-van Dongen, uitgegeven door Uitgeverij Thoth, Bussum.

128 pagina's, verkoopprijs EUR 25,00.

Het boek is onder andere te bestellen via email door een email te sturen naar: info@wdhawley.org. Verkoop verloopt ook via het Panorama Mesdag en Oudheidkamer Ridderkerk is gedurende de tentoonstelling in de museumwinkels.


Home
Introductie
Kunstwerken
Boek
Recencies
Links
Colofon
Contact


paragraaf

Recensies

Radio Rijnmond interview met Alexandra Gaba-van Dongen over Wilhelmina Douglas Hawley (geluids fragment)

Algemeen Dagblad, Zuidrand, 9 december 20


Home
Introductie
Kunstwerken
Boek
Recencies
Links
Colofon
Contact


Algemeen Dagblad, 15 december 2005.


Algemeen Dagblad, 20 december 2005.


De Combinatie, 29 december 2005.


Volkskrant, 30 december 2005.


Algemeen Dagblad, 31 december 2005.


De Telegraaf, 19 januari 2006.


Algemeen Dagblad, Zuidrand, 8 februari 2006.


Kunst & Antiek Revue Nr. 8, Februari/Maart 2006.


paragraaf

Colofon

Website tekst: Alexandra Gaba-van Dongen                                                                                                                                                                 

Repoductiefotografie: Floor van Dongen                                                                                                                                                                 

Website ontwerp: Costyn van Dongen                                                                                                                                                                 

Alle beelden en fotos op deze website copyright 2005 Floor van Dongen                                                                                                                                                               
Website gemaakt met:                                                                                                                                                              

Home
Introductie
Kunstwerken
Boek
Recencies
Links
Colofon
Contact


paragraaf

Contact

Om contact op te nemen, stuur een email naar: info@wdhawley.org.                                                                                                                               

Home
Introductie
Kunstwerken
Boek
Recencies
Links
Colofon
Contact