rijsoord banner

Eindelijk zijn de laatste van het gezelschap Amerikaanse schilders en schilderessen vertrokken. Een 90-tal dames en heren zijn hier afwisselend bij Warendorp en Noorlander en bij gebrek aan ruimte ook bij particulieren geweest. Het is nu stil in Rijsoord want dit bracht nogal vertier in onze gemeente.
Menig schilderij, kunstig en smaakvol afgewerkt, wordt door ons bewonderd. Landschappen uit onze omgeving genomen en taferelen uit het dagelijkse leven. Een oudje dat de krant zit te lezen, aan haar schoot een aankomend meisje, dat de attentie van grootmoeder vraagt. Dan weer een persoon met een gretig gezicht dat naar een vis kijkt, dat weldra opgediend zal worden, maar te veel om op te noemen. Door het poseren verdiende menigeen “een aardig duitje”. Hun aanwezigheid was een levendigheid in de huizen en aan de weg.
De boten die de vrolijke schilders en schilderessen afhuurden werden door hen met bijzondere namen beschilderd, en als er door een luchtig windje de golven in de Waal deed krullen. Dan leverde een geïmproviseerd zeilwedstrijdje een vrolijk gezicht op. Het valt te begrijpen dat wij hen om vele redenen hartelijk vaarwel en een welgemeend tot weerziens toe riepen. Het is zeker dat de Amerikanen, meest inwoners van Chicago, deze zomer het verblijf in Rijsoord beter is bevallen dan de Heer Walter Wellman en gezelschap de reis naar de Noordpool.

Nieuwsblad van de Hoeksewaard en IJsselmonde 20-11-1894, foto 197, map385 (collectie Maliepaard)